Дачић: Дајте Косову визну либерализацију, ми ћемо аутобусе

Tanjug
Дачић: Дајте Косову визну либерализацију, ми ћемо аутобусе
Дачић: Дајте Косову визну либерализацију, ми ћемо аутобусе

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да није опција да Србија прихвати независно Косово, навео да садашња ситуација "кочи" напредак и Београда и Приштине на путу ка ЕУ и поручио да је потребно политичко рјешење за тај проблем, које ће уважити интересе оба народа.

Обраћајући се студентима организације Бургоњ Балкан експрес Факултета политичких наука у Паризу, Дачих је навео да је потребно комрпомисно рјешење које није наметнуто.

У разговору са њима у Министарству спољних послова Србије примијетио је да неки од њих не располажу историјским чињеницама и да се ослањају на пропаганду која се води против Србије.

Прије него што су студенти постављали питања у вези са КиМ, односом Србије и Русије, али и томе да је Србија извршила "геноцид", Дачић им је рекао да је очување суверенитета и интегритета земље најважнији спољнополитички циљ, а поред тога и чланство у Европској унији, међутим, указао је да Србија на том путу има и поглавље 35 у којем се мјери напредак у дијалогу са Приштином, што друге земље кандидати нису имале.

Подсјетивши да је Косово 2008. године самопрогласило независност, Дачић је рекао да не може један дио неке територије самостално да прогласи независност без државе од које жели да се отцијепи.

"Ако се то легализује као принцип, свака земља је у опасности. Пратите Шпанију. Имате ситацију са Каталонијом која жели да иде истим путем као Косово. Неке земље су признале Косово, а у случају Шпаније се не допуштају ти једнострани акти, јер је Шпанија у ЕУ. Очигледно је да постоје дупли стандарди", рекао је он и додао да се Србија залаже да принципи буду универзални.

Указао је да Албанци имају своју државу - Албанију и упитао да ли на свијету постоји неки народ који има двије државе.

Упитао је ко вјерује да ће то бити двије независне државе, примијетио да је "нормално" да ће тежити уједињењу, те оцијенио да је ријеч о стварању велике Албаније, док се с друге стране, сви плаше неком идејом о великој Србији.

"Колико то Србија треба да буде мала да не би била велика, да не би њима била претња? Ако имају боље решење (за Косово) од оног које смо ми предлагали, хајде да видим, али да прихватимо једнострано решење - нећемо никад", рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија инсиситра да се пронађе политичко рјешење за КИМ, јер је то важно за стабилност региона.

"Ми са Приштином желимо дијалог, али Приштина својим потезима врши опструкцију и не дорпиноси проналажењу решења. Ни после шест година није формирана Заједница српских општина", рекао је Дачић.

Навео је и да је 13 земаља повукло признање Косова и очекује да се тај тренд настави.

"Неке земље су признале Косово, али након једанаест година Косово није успело да заокружи своју независност, није ушло у УН, пет држава ЕУ га није признало…Биће мање од половине чланица УН које су признале Косово", оцијенио је Дачић и додао да су поједине земље које су признале једнострани акт то радиле под притиском неких западних и неких исламских земаља.

Говорећи о чланству у ЕУ, шеф српске дипломатије је навео да је Србија отворила 16, а затворила два поглавља, примијетивши да динамика отварања поглавља не прати динамику реформи у Србији.

Напредак у дијалогу са Приштином се мјери кроз поглавље 35, а дијалога нема, јер је, каже Дачић, Приштина увела таксе на производе из централне Србије, и без обзира што није крива, Србија, додаје, трпи посљедице.

"Ми имамо прекид дијалога због такси, још ће сад да нам кажу да Србија због тога не може да напредује у европским интеграцијама", рекао је он.

Навео је да ће, ипак, без обзира на то што европски пут наше земље није лак наставити са тим, јер је то у интересу грађана.

На питање једног од студената у вези са наводним геноцидом који је Србија починила, Дачић је био оштар и упитао ко је рекао да је Србија починила геноцид и поручио да је то неумјесно питање, нарочито имајући у виду српске жртве у Првом и Другом свјетском рату.

"То је доказ колико сте индоктринирани и колико не размишљате рационално", рекао је Дачић и уптао да ли су Срби извршили геноцид против себе, с обзиром да их је у земљама у окружењу мање него што их је било.

Како је рекао, за 20 година на КиМ је враћено 1,9 одсто Срба, "али то не можете да чујете нигде, можете само да чујете да су Срби извршили геноцид, да су ратни злочинци…"

На питање о границама послије Другог свјетског рата, а у вези са Косовом, Дачић им је рекао да морају више да познају историјске чињенице, наводећи да је Косово послије Другог свјетског рата покрајина у саставу Србије.

"До решења за тај проблем не може да се дође притиском да Србија призна независност. То није релано. То је као када бисте терали Изреал да призна да Јерусалим није део Израела. На Косову се налази седиште наше цркве", указао је министар спољних послова.

Наставио је да Албанци "раде свој посао", да праве своју државу велику Албанију, али им је поручио да је не праве на рачун неког другог.

"Ако их (западне земље) већ толико волите што им не дате визну либерализацију? Како сте тако цинични. Ево, ми се залажемо да дате Косову визну либерализацију. Ми ћемо да платимо аутобусе, није проблем…", рекао је Дачић.

Замолио је међународну заједницу "да не прави експерименте у региону" и да "прво себе вакцинише, а онда да ревакцинише регион".

На питање о евентуалном разграничењу, Дачић је рекао да није дошло до конретних разговора о комрпомису, али истиче да није тачно да то није у складу са европским принципима и као примјер навео споразум Белгије и Холандије.

"Ако бисмо се ми око нечег договорили то би било и прихваљтиво", поручио је Дачић. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана