Црна Гора тражи да Србија изручи Светозара Маровића

Танјуг
Црна Гора тражи да Србија изручи Светозара Маровића

​Подгорица - Министарство правде Црне Горе упутило је Министарству правде Србије молбу за изручење бившег предсједника Државне заједнице Србија и Црна Гора Светозара Маровића ради одслужења затворске казне, на коју је правоснажно осуђен у Црној Гори.

Црногорско министарство тражи и да син Светозара Маровића, Милош, затворску казну од годину дана одслужи у Србији, чије је држављанин, преноси РТЦГ.

Како се наводи у саопштењу црногорског Министарства правде, и прије подношења молбе за изручење, самим расписивањем међународне Интерполове потернице, створени су сви правни предуслови да Светозар Маровић буде ухапшен у Србији, како би био изручен Црној Гори, “као што је то случај са другим лицима које наша земља потражује и чија се изруцења из Србије редовно и ажурно реализују”, преноси ЦДМ.

“Ипак, околност да се Светозар Маровић у протекле две године наочиглед јавности слободно кретао и појављао на јавним мјестима на територији Републике Србије, и поред црвене Интерполове потернице која је за њим расписана, навела је Министарство правде Црне Горе да, не чекајући више хапшење Светозара Маровића, упути и молбу за његово изручење”, објашњава се у саопштењу.

Министарство истиче да очекује да ће упућивање молбе за изручење Светозара Маровића додатно подстаћи српске надлежне органе на испуњавање међународних обавеза односно, како се наводи, лишавање слободе Маровића и његово изручење Црној Гори.

Црногорско министарство је српским надлежним органима проследило замолницу Основног суда у Котору, којом је затражено да затворска казна у трајању од годину дана, која је изречена Милошу Маровићу, буде извршена у Србији.

“Предметна замолница услиједила је након што је Основном суду у Котору достављено званично обавјештење Министарства унутрашњих послова Црне Горе да је Милош Маровић по сили закона изгубио црногорско држављанство, будући да му је додјељено држављанство Републике Србије, а у свјетлу чињенице да према важећим међународним уговорима Република Србија није у обавези да Црној Гори изручи сопственог држављанина који је осуђен на затворску казну мању од две године”, наводи се у саопштењу.

Напомиње се и да је, уз то, Основни суд у Котору упутио предметну замолницу ради спречавања да застаре извршења казне у овом случају.

Министарство правде Црне Горе оцијенило је и да је, након двије године и “бројних јавних појављивања Светозара и Милоша Маровића у Београду”, изостала било каква реакција полиције у Србији у односу на црвене Интерполове потјернице које су за њима расписане.

“Индикативна је и одлука надлежних органа Републике Србије да Милошу Маровицу, лицу правоснажно осуђеном за организовани криминал, буде дато држављанство и да му на тај нацин буде омогућено да избегне одслужење затворске казне у држави у којој је починио тешко кривично дјело и у којој је правоснажно осуђен,” саопштило је Министарство правде Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана