Чепурин: Србија ће имати снаге да издржи искушења

Танјуг
Чепурин: Србија ће имати снаге да издржи искушења
Чепурин: Србија ће имати снаге да издржи искушења

Београд - У амбасади Русије у Београду вечерас је свечано обиљежен Дан бранилаца отаџбине, а том приликом амбасадор Александар Чепурин је рекао да Русија подржава неутрални статус Србије као и мирно рјешење косовског проблема уз поштовање међународног права.

“Србија ће имати довољно снаге и стрпљења да издржи искушења”, рекао је Чепурин на свечаности којој је присуствовао и предсједник Србије Александар Вучић.

Чепурин је рекао и да Русија поздравља унапређење добрих односа Србије са свим земљама, ако то одговара њеним интересима.

“Окупии смо се данас да обиљежимо Дан бранилаца отаџбине, већ седми пут га дочекујем заједно са многима од вас.

Хвала вам за такву част”, рекао је Чепурин.

Он је истакао да су Русија и Србија више пута морали да бране своју независност и суверенитет и да је управо то формирало карактер наших народа.

“Имамо јаке војске, али најглавније руско и српско оружје је ипак храброст војника и официра, снага њиховог духа, то је аксиом. Припаднике оружаних снага Русије и Србије спајају актуелни задаци. Активно се развија и наша војна и војнотехничка сарадња”, навео је Чепурин.

Према његовим ријечима, кључни задатак Русије данас је осим осигурања безбиједности и енергични развој привреде, повећање животног стандарда људи.

На то је усмјерено 12 националниих пројеката, који ће за шест година извести земљу на апсолутно нови ниво, рекао је Чепурин додајућио и да је то суштина јучерашњег обраћања предсједника Русије Владимира Путина Федералној Скупштини.

Амбасадор је подсетио да се предстојеће јесени обележава и 75 година откако је заједничким снагама ослобођен Београд од фашистичког окупатора.

“Важно је заједнички обновити Спомен гробоље ослободилаца Београда на којем почива 1.395 бораца Народнослободилачке армије Југославије и 818 припадника Црвене армије”, рекао је Чепурин и позвао на јачање братства руског и српског народа као и развој сарадње између оружаних снага.

Свечаности су присуствовали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Србије Александар Вулин, Зоран орђевић и Ненад Поповић, као и патријарх српски Иринеј.

Прослава Дана отаџбине, коју су организовали амбасадор Чепурин и изасланик одбране пуковник Андреј Собакин, почела је интонирањем руске и српске химне.

Овај празник, установљен у знак сјећања на дан када је тек формирана Црвена армија 23. фебруара 1918. одбила немачку инвазију на Петроград, слави се у свим државама некадашњег СССР-а.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана