Брнавбић: “САД су тражиле да прекинемо лобирање, Србија одговорила”

Агенције
Брнавбић: “САД су тражиле да прекинемо лобирање, Србија одговорила”
Брнавбић: “САД су тражиле да прекинемо лобирање, Србија одговорила”

Предсједница Владе Ана Брнабић признала да су САД тражиле од Србије да престане с лобирањем за повлачење признања независности, што је Београд отворено одбио.

Она је за ТВ Хепи рекла и да се питање Косова не смије оставити као замрзнути конфликт, јер утиче на напредак Србије. Брнабићева је указала и на болећивост међународне заједнице и ЕУ према Приштини.

“Актуелна ситуација показује сву болећивост ЕУ. У разговору са представником једне велике земље која је партнер Приштини упитала сам како толерише све што се дешава на Косову, а као одговор сам добила 'па то је млада демократија'. То мени све говори о томе колико је велики простор и колико су дупли стандарди у том случају”, рекла је премијерка.

Брнабићева је признала да су САД тражиле да Србије престане са лобирањем за повлачење признања независности, а да је то Београд одбио отворено. “Док год они лобирају за додатна признања, потпуни је фер-плеј да ми лобирамо да земље повуку признање”, подвукла је она гостујући на телевизији “Хепи”.

Брнабићева је нагласила да је разлика између Србије некада и данас у томе што она данас не сједи и не кука над том неправдом, већ од 2014. констатује стање и наставља даље, фокусирајући се на свој посао, тражећи како да стање промјени и да буде јача.

Подсјетила је да су мјере Приштине сви осудили, укључујући и САД, те додала да сада са пажњом посматра да види како ће се испунити изјаве из Приштине да они неће укидати таксе.

“Волела бих да су мало разумнији, и мислим да би то било добро и за грађане албанске националности на Косову и Метохији, али и цео регион”, нагласила је Брнабићева.

Истакла је да, нажалост, мора да разговара са Рамушом Харадинајем, који је оптужен за најстравичније злочине, а ослобођен је само зато што су свједоци побијени.

“Морамо да разговарам са њим због регионалне стабилности и наше будућности. За будућност Србије је важно да имамо регионалну стабилност. За нас је важније него било коме другом у региону да имамо регионалну стабилност. Србија је једина земља у региону која је прошла кроз мере фискалне консолидације, има стабилну економију, буџет, којој јавни дуг опада, која има стабилну валуту И која има перспективу економског раста”, казала је премијерка.

Ако немамо регионалну стабиност, рекла је Брнабићева, нећемо моћи да испунимо све оно што данас можемо мјерама фискалне консолидације, озбиљних структурних реформи које је покренуо Вучић.

“Нама је регионална стабилност у основном интересу. Други нису спровели такве мере, имају огроман дефицит, све већи јавни дуг, приличну већу незапосленост него Србија. Тим политичарима лакше је да имају алиби регионалне нестабилности, да кажу нема радних емста, одлазе људи не што немају храбрости да спроведу структурне реформе, већ због региона који је нестабилан. Колико Србија има интерес толико други имају интерес за нестабилан регион. Толико јаче морамо да радимо на регионалној стабилности”, подвукла је она.

На помињање конфликта у Приштини око тога ко може у њихово име да преговара, Брнабићева је подсјетила да је и Брисел јасно рекао да то може бити само Хашим Тачи.

“Људи морају да разумеју да је замрзнути конфликт замрзнута нестабилност. Нећемо моћи да искористимо све наше потенцијале и сву здраву основу коју имамо ако имамо замрзнути конфликт. Нећемо моћи да идемо тако брзо напред колико би могли. У једном тренутку замрзнути конфликт може да се отопи. Ко каже да треба да оставимо решење Косова за касније или не жели да се то реши, нема идеју како да се реши или што је до сада био случај нису имали политичку храброст да то пробају и реше”, навела је Брнабићева.

Премијерка је казала да је за већину земаља у свијету питање Косова била затворена тема, а данас то више није случај, па чак ни за САД, Њемачку.

Подвукла је да је то велики успкех за којии треба да се ода признање Вучићу.

“Како ћемо га затворити, да ли ћемо успети, друго је питање. Да ли смо успели да ставимо ту тему на агенду - апсолутно и то нешто што је за многе земље било завршено питање. Отворен је један простор за разговоре, а да ли ћемо ми успети, бити довољно паметни и храбри, околности такве да успемо да добијемо нешто за себе из свега тога је оно што се трудимо сада да урадимо”, казала је она.

Рекла је да, пре него што је дошла на чело валде, није знала ништа о томе шта је радила влада, колико је тада летење Вука Јеремића по свијету била само представа за народ.

“Данас када гледам шта није урађено, видим колико се није размишљало. Имате битне земље, попут Египта за које се није ни знало да ли су признали независност Косова или не. Замислите да тада премијер, председник или шеф дипломатије нису тражили документа о признању. Има најмање десетак земаља где не знате да ли су признале Косово, а воде се као да су признале. Толика је била небрига. Толико је било све у нивоу представе за народ да се нешто ради”, објаснила је Брмабићева.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана