“Бомбардовање Србије је политичка грешка, као и независност Косова”

Срна
“Бомбардовање Србије је политичка грешка, као и независност Косова”

Београд - Политички теоретичар Серђо Романо изјавио је да је бомбардовање Србије политичка грешка и да није требало казнити једну земљу која то није заслужила, баш као и што је независност Косова грешка.

“И у једном и у другом случају биле су занемарене неке друге могућности”, истакао је италијански писац, новинар, историчар и колумниста.

Он је нагласио да је реалност да ни САД ни Европа не могу вратити прошлост и признати да су погријешили.

“Независно Косово се не може више расплести, међутим треба све учинити да се створи клима заједничког живота на том простору. Жртвовање треба да буде обострано и увјерен сам да ће оног дана када Србија постане чланица ЕУ имати један поуздан глас у тој унији и бити земља са ауторитетом”, рекао је Романо за “Вечерње новости”.

Романо је нагласио да не воли да дијели савјете, али да је увјерен да је пут Србије окренут ка ЕУ, јер ће, како каже, у њеном окриљу бити ауторитативнија према Косову. 

Када је ријеч о односима Србије и Русије и о томе да Србија не жели да уђе у НАТО, Романо је нагласио да разумије историјско пријатељство Србије са Русијом и да је увијек противник оне политике која је имала предзнак “антируска”, док је истовремено био и остао противник политике НАТО.

“Када помињете Русију и НАТО, писао сам више пута како је политика НАТО-а негативна и штетна. НАТО није политички савез, он је политичко-војни савез који је служио и служи за припремање и вођење ратова. Једна од свакодневних активности НАТО-а је да ажурира стратешке планове, са претпоставком неког могућег ратног конфликта”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана