Београд плаћа кредите за Косово

Срна
Београд плаћа кредите за Косово

Београд - Србија је до сада отплатила 750 милиона евра кредита Косова, а по основу главнице остало је још 198 милиона евра које ће Београд враћати до 2041. године, пишу “Вечерње новости”.

Лист подсјећа да задужења Косова и Метохије потичу из периода између седамдесетих и деведесетих година прошлог вијека.

Новац од кредита се користио за изградњу путева и жељезнице, за пројекте у области енергетике, електропривреде, рударства, водопривреде и пољопривреде, које не отплаћује такозвана држава Косово, већ се они сервисирају из касе у Београду, што ће потрајати још 22 године.

Србија је, наводи се у тексту, преузела да отплаћује обавезе по основу јавног спољног дуга Косова и Метохије према иностраним повјериоцима, послије репрограма од 2002. до 2009. године и у том моменту ово задужење износило је 930,81 милиона евра.

У ту суму су улазили дугови према Међународној банци за обнову и развој од 433,31 милиона евра, повјериоцима Париског клуба 296,56 милиона евра, Лондонском клубу повјерилаца 168,90 милиона евра, Кувајту 17,99 милиона евра, Банци за развој Савјета Европе 5,79 милиона евра...

Највећи дужници су, између осталих, рударски комбинат “Трепча”, “Електропривреда” Косова, водопривредно предузеће “Ибар”, фабрика “Фероникл”, Енергетика и гасификација код Обилића.

На овај корак Београд се одлучио јер је Косово и Метохија по Уставу дио Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана