Венецијанска комисија: Очувати право на коришћење вјерске имовине

Срна
Венецијанска комисија: Очувати право на коришћење вјерске имовине

Стразбур - Венецијанска комисија (ВК) објавила је данас на свом сајту мишљење о црногорском Нацрту закона о слободи вјероисповести и правном положају вјерских заједница, са низом препорука за унапређење предложеног законског текста.

"Нацрт закона мора јасно да напомене да промјена у власништву над вјерском имовином неће аутоматски утицати на већ постојеће право на коришћење такве имовине", наводи се, поред осталог међу препорукама, и додаје да "држава у сваком случају има право да наметне строге услове за коришћење имовине како би се заштитило културно насљеђе".

Овај закон споран је за Спрску православну цркву и њене вернике управо зато што подразумјева одузимање имовине и црквених непокретности од СПЦ у корист црногорске државе.

На сједници Венецијанске комисије 20. јуна, чланови тог стручног тијела Савјета Европе разменили су мишљења са министром за људска и мањинска права Црне Горе Мехметом Зенком о предложеном законском тексту, који је претходно прегледала под-Комисија за Основна права, објављено је на сајту Савјета Европе.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана