У Тиват упловила највећа приватна јахта на свијету

Срна
У Тиват упловила највећа приватна јахта на свијету

Тиват - Највећа приватна јахта на свијету - “Азам”, дуга 180 метара, упловила је јутрос у марину Порто Монтенегро у Тивту.

Јахта, која припада предсједнику Уједињених Арапских Емирата шеику Калифи бин Заједу Ал Нахијану, везана је на мол тиватске марине, на мјесту које може да прими бродове дужине до чак 250 метара.

“Азам”, што на арапском значи “одлучни”, изван је домашаја шетача и фотографа кроз марину Порто Монтенегро, па његова посада и путници уживају у потпуној дискрецији.

Јахта је по специјалној наруџби саграђена 2013. у чувеном њемачком бропдоградилишту Лурсен, а градња је коштала око 610 милиона долара.

Брод, величине осредњег крузера, дуг је 180 и широк скоро 21 метар, а тежак 13.136 тона.

За тако велико пловило “Азам” има неуобичајено мали газ од само 4,3 метра, што му, у комбинацији са специфичном витком формом трупа и са изузетно јаким погонским системом укупне снаге скоро 94.000 коња, омогућава постизање вртоглаво високе максималне брзине за једну јахту од чак 31,5 чворова.

“Азам”, поред осталих луксузних садржаја, има два базена, два хелипада, биоскоп, диско, највећу дворану за ручавање и свечаности на једној јахти, димензија 29 са 18 метара.

Овај ултралуксузни брод на себи носи и мини подморницу. Све стаклене површине на “Азаму” направљене су од непробојног стакла, а апартман власника је и додатно оклопљен панелима балистичке заштите од кевлара.

Јахта чак има и систем за одбрану од евентуалног напада противбродским ракетама.

“Азам” прима 36 путника о којима брине 60 чланова посаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана