Пуповац: Повици “убиј Србина” уништиће Хрватску

Танјуг
Пуповац: Повици “убиј Србина” уништиће Хрватску

Београд - Лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац оцијенио је данас да повици “Убиј, убиј Србина” и линчеви као у Супетру нису опасност само за Србе, већ и за Хрватску, те да би хрватски државни врх требало одлучније да говори о тим појавама.

“Тај поклич ће на крају доћи главе Хрватској. То је поклич који уништава ову земљу из дана у дан и уколико се томе не супротстави, он ће је уништити до краја”, рекао је за РТС Пуповац, који је предсједник Самосталне демократске српске странке.

Додао је да није илузија говорити Србима да је безбједно живјети у Хрватској и да они памте гора времена када су подметане експлозивне направе, а повратници убијани.

Свакодневне увреде и напади на Србе су, како је рекао, нови талас националистичког и шовинистичког, а неријетко и клерофашистичког политичког дјеловања, које је могуће јер постоје политички, вјерски и псеудодржавни ауторитети који то подржавају.

Коментаришући свој жесток говор јуче у Хрватском сабору, када је рекао да је Хрватска земља мржње и насиља, Пуповац је указао да је неопходно рећи ствари које су тачне да би се друштво освијестило и да би се срело са стварношћу са којима живе људи друге националности и других опредјељења.

Упитан да ли размишља о свом даљем учешћу у владајућој коалицији, напомиње да су такве увреде општедруштвени феномен и да то није толико повезано са тим да ли је неко члан владајуће коалиције.

Ради се, како каже, о наслијеђу које се пробудило 2013. године и које никако да се стиша.

“Мета тих напада нисам само ја, већ сви који другачије мисле од тих мрзитеља и насилника”, наводи Пуповац.

Коментаришуци питање безбиједности сезонаца из Србије, Пуповац указује да инциденти из Супетра и Дубровника говоре да постоје ризици, али и храбре реакције.

Полиција чини све, али то није довољно, каже Пуповац и додаје да обавјештајна заједница мора да зна шта се дешава у групама које су извор насиља, да правосуђе мора ствари да назива правим именом и да је неопходно да се огласе друштвени ауторитети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана