Њемачки радио о Србима у Хрватској: Болест простора бивше Југославије - злочинци хероји

index.hr
Њемачки радио о Србима у Хрватској: Болест простора бивше Југославије - злочинци хероји

Њемачки јавни радио “Deutschlandfunk” објавио је прилог о положају Срба у Хрватској и посљедицама рата. Истичу да је за многе Хрвате крај рата повод да се говори о херојству хрватских војних снага “које су освојиле подручја под српском окупацијом, али да у званичном наративу сјећања на рат нема мјеста за судбину српског народа и његово страдање”.

Прилог започиње описом прославе годишњице операције “Бљесак” у Окучанима у којој је погинуо 51 хрватски војник, чија се имена читају у оквиру званичног програма којем присуствује и предсједница Колинда Грабар-Китаровић. Неколико стотина метара даље се, пак, у оближњој православној цркви одржава се комеморација за српске цивилне жртве операције “Бљесак”, чему је присуствовао и саборски посланик српске мањине Борис Милошевић.

“Deutschlandfunk” наводи да је у “Бљеску” убијено више од 80 цивила те цитира Милошевића који се жали да за то нико није одговарао. Милошевић истиче да се у годинама прије уласка Хрватске у ЕУ радило на суочавању с прошлошћу, упркос великим отпорима, док је 1990-их важила максима да Хрвати у рату не могу да почине ратни злочин. 

Сљедећа тачка преокрета била је 2013. година, када је Хрватска ушла у ЕУ те је нестао реформски притисак из Брисела.

Милошевић истиче и да се ослобађајућа хашка пресуда генералима Готовини и Маркачу тумачи као ослобађајућа пресуда за све ратне злочине које су починиле хрватске снаге, иако су у пресуди констатовани ратни злочини.

Ратни злочинци као хероји

“Deutschlandfunk” истиче да су током “Бљеска” у селу Медари убијена 24 цивила српске националности те да су само двије дјевојчице остављене на животу. Тек прије четири године постављен је мали споменик за убијене цивиле, а већина српског становништва никада се није вратила. Локална православна црква остала је необновљена.

На крају прилога СДСС-ов саборски посланик Милошевић пита се како ће уопште доћи до суочавања с прошлошћу ако водећи хрватски политичари узимају у заштиту осуђене ратне злочинце.

На крају се констатује да је то болест цијелог простора бивше Југославије - злочинци се сматрају херојима, а њихове жртве се прешућују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана