Ко доведе радника добија стимулацију

Агенције
Ко доведе радника добија стимулацију
Ко доведе радника добија стимулацију

Љубљана - Повећан број инвеститора узроковао је недостатак радника у Словенији, па у појединим секторима нуде новчане награде онима који доведу нову радну снагу.

Словеначка економија расте, а почива, прије свега, на извозу, који чини 80 одсто бруто домаћег производа. Недостатак кадра, односно заваривача, произвођач издувних система из Чрномеља ријешио је стимулацијом запослених. Онај ко препоручи или доведе новог радника добија 250 евра стимулације. У посљедње четири године износ страних инвестиција у Словенији већи је за 4,5 милијарди евра. То се посебно осјећа у мањим, неразвијеним срединама, наводе економски портали. Крај Марибора гради се фабрика највећег произвођача ауто-дијелова "Магна", а у Кочевју и Логатцу инвеститори из Јапана покрећу производњу робота и медицинске опреме.

То је око 1.000 нових радних мјеста у земљи са тек пет одсто незапослених.

Словеначка Влада је пристала на захтјев љевице да минимална плата буде повећана на 640 евра. До 2021. године она ће износити око 730 евра.

Синдикалци поздрављају ову одлуку, а словеначки послодавци плаше се да ће то смањити конкурентност, па траже мање порезе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана