Трећа награда Панонског дјечијег града прњаворском основцу

Срна
Трећа награда Панонског дјечијег града прњаворском основцу

Прњавор - Млади прњаворски пјесник Лука Пеулић, ученик петог разреда Основне школе “Бранко Ћопић”, добитник је треће награде за пјесму “На крилима дјетињства” коју је освојио у Дјечијем панонском граду код Бачке Тополе.

Пјесма талентованог дјечака из Прњавора освојила је трећу награду међу 3.000 радова приспјелих на конкурс Панонског дјечијег града у оквиру фестивала, одржаног 10. и 11. маја, на којем су се дјеца из региона дружила са најпознатијим дјечијим писцима, пјесницима, композиторима.

“Срећан сам што се моје име нашло у зборнику дјечијих радова Панонског дјечијег града. Жеља ми је да једног дана будем познати писац, да напишем књигу која за сада има три жстраницеж односно пјесме – жНа крилима дјетињстваж, жДа имам оловку која сама пишеж и жДа сам ја учитељж”, испричао је овај дванаестогодишњи дјечак Срни.

Према његовим ријечима, воли да пише о дјетињству, природи, али и неким нестварним догађајима, ликовима.

Он истиче да је срећан и када има прилику да свој рад представи другима, па је недавно, приликом посјете школи писаца Тодета Николетића, Горана Новакова и Душана Поп Ђурђева, има прилику да пред књижевницима и другим ученицима прочита награђену пјесму о дјетињству.

У оквиру овог мајског фестивала у Дјечијем панонском граду организоване су многобројне радионице, надметања у пјевању, игрању, цртању, рецитовању, глуми.

Тоде Николетић, који је умјетнички директор Фестивала у Панонији, каже да је Лукина награда велики успјех и за школу, али и регион.

“То је успех, јер бити раме уз раме са најпознатијим писцима са Балкана није мала ствар. Захвалио бих школи што учествује на конкурсима, води рачуна о талентима, да децу треба научити основама културе али им увек дати шансу да истраже себе, да у себи пронађу скривеног генија”, рекао је Николетић Срни.

Библиотекарка Бранкица Радоњић, која је прва примијетила Лукин таленат за писање пјесама, каже да је Лука један од учесника пјесничке радионице коју је организовала школска библиотека да би препознали дјецу која имају склоности ка писању и са њима радили.

Она је истакла да су Лукине пјесме показале необичну зрелост за тај узраст, не само када је ријеч о теми, него о вјештини слагања стихова, која се не може научити.

“То је негдје у слуху дјетета или има смисао за поетику језика или нема, а Лука итекако има. Ако настави овим стазама видим га као будућег озбиљног писца, младог ствараоца”, рекла је Радоњићева.

Лука Пеулић је недавно добио и нову школску награду. На конкурсу поводом обиљежавања Дана школе жири је његову пјесму “Да сам ја учитељ, да сам ја наставник” прогласио као најбољу од 22 пристигла рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана