Синиша Матијевић са Кордуна затворених очију ствара умјетничка дјела VIDEO

И. Божић, И. Кардум
Синиша Матијевић са Кордуна затворених очију ствара умјетничка дјела VIDEO

Бањалука - Наизглед сасвим обичног дјечака, четрнаестогодишњег Синишу Матијевића из Крњака на Кордуну из масе је издвојио ријетко виђен таленат јер са повезом преко очију ствара најразличитија умјетничка дјела - слика, бави се вајарством, прави предмете од папира, вози бицикл, али чуло вида не користи.

У Бањалуку је дошао на Међународну ликовну колонију која је јуче завршена.

- Не може се поредити сликање отворених и затворених очију, то је као небо и земља. Међутим, мени то иде и није тешко. На почетку ми многи нису вјеровали, говорећи да је немогуће. Неки су причали да вирим кроз крпу, па су остали у чуду када сам им дао да се сами опробају - испричао је за “Глас Српске” Матијевић.

Таленат за лијепо цртање спознао је давно, док је идеја да то покуша урадити без гледања дошла спонтано, кроз шалу са стрицем када су жељели да виде како би стварао када би ставио повез на очи.

- Највише ми се свиђа што своју машту помоћу оловке и папира могу учинити видљивом другима. Волим цртати, а повез користим само да забавим људе - истакао је Матијевић.

Прича да је било тешко ускладити школске обавезе, дружења и остале слободне активности са жељом да успије у свом хобију, али ухватио је ритам и своје вријеме добро распоређује.

- Отац ми је највећа подршка у раду. Поред тога, издвојио бих жупанију која ми обезбјеђује курсеве, као и град Загреб који ми је понудио да се упишем у средњу школу, Православну гимназију - навео је Матијевић.

Циљ му је да успије у сликарству, поготово зато што зна колико је тешко сликарима на нашим просторима. Стога сматра да је веома битно његовати традицију одржавања ликовних колонија да се не би изгубила мотивација.

- Инспирацију проналазим у природи, посматрајући пејзаже, а понекад ми идеја сине док гледам неки филм или видео. Највише волим да сликам портрете - казао је дјечак.

Таленат развија на радионицама, а успијева да прода своје радове, што му омогућава и да зарађује. Свима онима који тек треба да почну поручује да се не може кренути само вољом, него је потребно улагати у свој таленат, развијати га и учити.

- Не треба никад да одустајемо од идеја и планова. У животу постоји много препрека које треба да рјешавамо. Не треба да губимо вољу и мотивацију, јер се без тога не може - закључио је Матијевић.

Такмичења

Прошле године Синиша Матијевић учествовао је у “Суперталенту” у Хрватској и освојио друго мјесто.

- Људе је одушевио мој таленат па сам почео да се пријављујем на разна такмичења, не само из сликања него и из моделарства. Портретом Николе Тесле и Луке Модрића освојио сам мјесто државног првака Хрватске - рекао је Матијевић који је посјећивао и ликовне колоније у Србији, те боравио и код предсједника Александра Вучића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана