Породица Калаба 23 године без струје, воде и крова над главом?!

Срна
Породица Калаба 23 године без струје, воде и крова над главом?!

Босанско Грахово - Милован и Жарко Калаба из српског села Бастаси у Босанском Грахову 23 године живе без струје, воде и крова над главом, чекајући на обнову куће која им је порушена у протеклом рату.

Жарко Калаба за Срну каже да његова породица 23 године тражи да им се обнови кућа, али да наилази само на обећања власти у Федерацији БиХ.

“Кров над главом нам је најбитнији, живимо без воде, струје, прозора и врата. Морам да се снађем да купим брашна како бисмо преживјели”, каже он.

Он истиче да му најтеже пада што власти ништа не раде, само обећавају и на томе све остане.

Његов брат Милован наводи да су једно вријеме спавали у рову, али да је било и горих ситуација.

“Живот је тежак, људи се сналазе на све начине да опстану. Љети радимо за дневнице, али и то је ријетко. Ни социјалну помоћ немамо, фактички живимо на милости комшија који нам донесу хране како бисмо преживјели”, навео је Милован Калаба.

Предсједник Завичајних социјалдемократа Миле Марчета оцијенио је за Срну, поводом Међународног дана људских права - 10. децембра, да су бројним Србима, повратницима у Ливањски кантон, угрожена основна људска права, а као надрастичнији примјер навео је породицу Калаба.

“Породица Калаба од 1997. године траже да им се обнови кућа, али нико нема слуха за њихове вапаје за помоћ. Живе без струје, воде, крова над главом. То је трагедија државе у којој живимо”, рекао је Марчета Срни.

Он је апеловао на све институције власти у БиХ, политичке субјекте и невладин сектор да се породици Калаба и другим српским повратницима хитно помогне.

“Од Дејтонског споразума до данас сам упозоравао кантоналне, федералне и власти на државном нивоу на тежак положај Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/, са посебним акцентом на стамбени простор и инфрастуктуру. Изразито тежак положај Срба је у Ливањском кантону гдје су се бројни Срби вратили на своја вјековна огњишта”, рекао је Марчета Срни.

Он је оцијенио да, уколико се овако настави, Срба у ФБиХ уопште неће бити.

“Оваквим наступом ФБиХ тјера Србе са својих вјековних огњишта. Питање је да ли људска права постоје за повратнике, који су најугроженија категорија становника БиХ”, каже Марчета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана