Општина Двор и комшије поново рекли НЕ радиоактивном отпаду

nezavisne.com
Општина Двор и комшије поново рекли НЕ радиоактивном отпаду
Општина Двор и комшије поново рекли НЕ радиоактивном отпаду

Двор - У хрватској општини Двор данас је одржан састанак којем су присуствовали представници локалних заједница у Унско-санском кантону и то Цазина, Босанске Крупе и Бужима, те општине Нови Град у Републици Српској о проблему градње радиоактивног отпада на Трговској гори у близини границе са БиХ.

Никола Арбутина, начелник општине Двор, који је био и домаћин казао је за ”Независне” да је на састанку био присутан и Аднан Алагић, министар за грађевинарство, просторно уређење и екологију у Влади УСК као и представници Радне групе за праћење активности изградње одлагалишта нуклеарног отпада на подручју општине Двор, именоване од кантоналне владе.

“На састанку смо још једном сви потврдили да смо против збрињавања радиоактивног отпада на локацији 'Черкезовац' на Трговској гори и да ћемо предузети актвности према институцијама које доносе одлуке о том питању да се тај проблем још актуелизира”, истиче Арбутина.

Како каже, под активностима се подразумијева да ће имати сваких 15 дана састанке са којих ће слати одређене поруке које заступају и они и грађани.

“Све у циљу да се скрене пажња на овај проблем. Ја још увијек нисам добио никакав одговор од Владе Хрватске. Ми ћемо и даље инсистирати према Влади да добијемо одговоре како би знали шта се дешава јер је у Националном програму, у процедури, прописано да се мора наручити израда студије за локацију 'Черкезовац' како би се та потенцијална локација потврдила или оповргнула, односно да ли она задовољава или не”, нагаласио је Арбутина.

Додаје да ће они инсистирати на повратним информацијама, о томе како би могли заступати своје ставове и ставове грађана.

“Грађани су и даље узнемирени и против градње овог одлагалишта”, закључио је Арбутина.

Хрватска планира да радиоактивни отпад, који је обавезна преузети из нуклеарне електране “Кршко”, одлаже у касарни “Черкезовац” у општини Двор у непосредној близини општине Нови Град.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана