Одржан скуп братства Шурбата

Срна
Одржан скуп братства Шурбата

Бијељина- Братство Шурбата/Шурбатовића сабрано из цијелог свијета одржало је скуп у Бијељини.

Ово је други скуп Шурбатовића, чији коријени воде са Чева, изнад Никшића, гдје и данас постоји Шурбатово кућиште.

Претходно њихово окупљање било је у Београду 2017. године, али ће етно-село “Станишићи” код Бијељине, од њиховог јучерашњег дружења, бити центар Шурбата/Шурбатовића из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, али и Француске, Норвешке, Чешке и далеке Америке.

Организатор скупа Горан Шурбат каже да је њихово окупљање доказ да је границе између Срба немогуће поставити.

“Сви учесници скупа су у генетском /крвном/ сродству и, иако живимо у три државе Црној Гори, Србији, Републици Српској, али и многим европским државама, границе за нас не значе ништа”, поручио је Горан Шурбат.

Коријени Шурбатовића воде са Чева, гдје и данас постоји Шурбатово кућиште.

Шурбат, син Вукотин, ријешио је некад да напусти Катунску нахију и насели се на Градац бршански, а касније и Бршно.

У БиХ је завршио предак Шурбата који је у Црној Гори убио турског агу. Од Шурбата постали су Шурбатовићи, Чановићи, Вушовићи и Мирјачићи.

Шурбатовићи су се из Црне Горе највише раселили на Косово и Метохију, одакле су у задњем вијеку морали да бјеже у централну Србију.

Има их и у БиХ под именом Шурбати. Од Шурбата у БиХ презиме су преузели Бабићи, који су са њима преко женске линије избјегли из Црне Горе у БиХ и живјели заједно.

Шурбати у БиХ су живјели углавном у Сарајеву и око Сарајева, као и у Требињу. У посљедњем рату сарајевски Шурбати су се раселили широм Републике Српске, а највише у Бијељину.

Од Шурбатовића су и Катићи, али међу њима нема више мушких потомака.

Много је умних глава дало ово братство, као што је поручник Југословенске војске у отаџбини Милисав Шурбатовић, који је послије Другог свјетског рата живио у Америци и задужио човечјанство тако што је као шеф инжењерске екипе пројекта “Аполо 11”, помогао, са осталима, да нешто касније астронаути Нил Армстронг, Едвин Олдрин и Мајкл Колинс закораче на Мјесец.

Познат је и Бане Шурбат као један од 12 хероја Сарајева из Другог свјетског рата, по којем су једна улица и школа на Грбавици/Враце добиле име. Његови посмртни остаци сахрањени су у Гробници народних хероја у спомен-парку Враца, на падинама Требевића, код Сарајева.

У посљедњем рату у БиХ, на кућном прагу у Сарајеву, на Марин Двору, убијен је примаријус доктор Гојко Шурбат.

У новије време од Шурбатовића се истиче Јован, који обавља функцију генералног секретара Фудбалског савеза Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана