Одржан народни збор на Патрији - мјесту пробоја из опкољене Козаре

Срна
Одржан народни збор на Патрији - мјесту пробоја из опкољене Козаре
Одржан народни збор на Патрији - мјесту пробоја из опкољене Козаре

Приједор - Делегације града Приједора и градског одбора СУБНОР-а положиле су данас вијенце на споменик на Патрији код Приједора, гдје су прије 77 година партизански одреди извршили пробој из опкољене Козаре у вријеме велике непријатељске офанзиве.

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Вељко Родић рекао је да је пробој на Патрији један од најзначајнијих момената битке на Козари, која је вођена од јуна до почетка јула 1942. године.

“Приликом пробоја обруча 4. и 5. јула 1942. године погинуло је око 600 цивила и око 900 бораца, а многи становници ових крајева који нису успјели да изађу из обруча, спроведени су у Јасеновац и друге логоре”, истакао је Родић.

Начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Мишо Родић рекао је да је посебно важно његовати сјећања на овакве догађаје, јер је то опомена да се овакво страдање више никада не понови.

“Овим чином сјећања и народног зборовања данашње генерације изражавају своје поштовање и одају почаст прецима, борцима Народноослободилачког рата, /НОР/ чија храброст, слободарски дух и патриотизам и данас изазивају дивљење”, нагласио је Родић.

Након полагања вијенаца и историјског часа у засеоку Мацуре, мјесту гдје је пробијен непријатељски обруч, свечаност је завршена великим народним збором.

Овој свечаности присуствовали су преживјели учесници НОР-а из Приједора, потомци учесника НОР-а и чланови градских борачких организација из Приједора, чланови градског Удружења пензионера, КУД “Козара” и Женског одбојкашког клуба “Приједор”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана