Италијани граде милионске погоне у Градишкој

М. В.
Италијани граде милионске погоне у Градишкој

Градишка - Нове фабрике и погони ничу Агроиндустријској зони у Новој Тополи, а Градишка, да би привукла инвеститоре, улаже милионе у инфраструктуру.

Локална управа се опредијелила за привредни развој тог простора, а вриједност уговора инфраструктурно опремање, потписаног с извођачем “Хидрокоп”, јесте 5,5 милиона марака. Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да потписан уговор за прву фазу радова у вриједности три милиона КМ.

Он је додао да је уговором предвиђена доградња канализационе мреже и путне саобраћајне инфраструктуре, чијом ће реализацијом Градишка добити једну од најуређенијих привредних зона у региону, због чега је интересантна домаћим и страним инвеститорима.

- То је наш потенцијал и шанса за привредни развој, отварање нових производних фабрика, погона и нових радних мјеста - рекао је Аџић и нагласио да су двије италијанске компаније из области пластичне производње добиле грађевинске дозволе за градњу на простору привредне зоне, а долазили су и Чеси заинтересовани за откуп и прераду пољопривредних производа. Да је Нова Топола постала велико градилиште доказује чињеница да Италијани граде погон на површини од 11.000 метара квадратних.

Према ријечима директора текстилне компаније “Калцедонија” Франческа Руфолија, који улаже у изградњу фабрике у Новој Тополи, вриједности 20 милиона евра, највише се одлучио за инвестирање у Градишци због близине ЕУ и погодности које нуди локална заједница.

- Први разлог је близина наше фабрике у Вараждину. Такође, веома близу је и гранични прелаз, а много је људи који траже запослење - рекао је Руфоли и истакао да ће та фабрика запослити око 500 радника.

Предузећа из области промета репроматеријала за пољопривредну производњу, намјештаја и друга су већ активна, а активан је и један од највећих свјетских произвођача кровних панела, италијански “Латонедил”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана