Блогер Милош Петровић пренио Семберцима утиске из Сибира: Бијеле ноћи и укус живе рибе се не заборављају

Љиљана Алексић
Блогер Милош Петровић пренио Семберцима утиске из Сибира: Бијеле ноћи и укус живе рибе се не заборављају

БИЈЕЉИНА - Вечита зима, индустријске зоне, комунистичке зграде обојене ведрим бојама, љубазни Руси који не знају енглески, али се труде да помогну, беле ноћи и укус живе рибе, остају за мене искуство које ћу памтити читав живот, почиње причу о Сибиру млади српски блогер Милош Петровић.

Хладни Сибир и љепота Бајкалског језера угријали су срце овог младића који је у ту земљу путовао у више наврата и опет би јој се, каже, вратио.

- Пространство Сибира веће је од саме Европе. Видео сам само један мали део тога, али чуо фантастичне приче. Посетио сам Норилск и Дудинку, два града у Тајмирској области у поларном кругу, на 2.500 километара од Северног пола. Разговарао сам са староседеоцима косих очију, јео живу рибу и пио прави сибирски чај - рекао је Петровић који је недавно боравио у Семберији у оквиру серије путописних предавања. 

Сјевер је толико специфичан, прича Петровић, да тамо љето траје само мјесец, прољеће и јесен исто по мјесец, а остатак године је зима.

- Веома је интересантно да су код њих беле ноћи у току лета, што значи да заправо нема ноћи и константно је дан. Мени је то било фасцинантно. Идете на спавање у 23 часа, а напољу је дан. Југ је другачији, са климом сличном нашој. Краснојарск је велики град, док је Бајкалско језеро најлепша природна дестинација коју сам икад посетио, а обишао сам доста тога. То језеро је на мене оставило најлепше утиске - испричао је Петровић. Истиче да није имао посебне припреме за пут у Сибир и да је све дошло спонтано.

- Позив да посетим Сибир се не одбија. С обзиром на то да је реч о блогерској тури без трошкова, пристао сам јер моји кофери једва чекају нова путовања. Иницијатива по имену “ФоллоњУп Сибериа” окупила је шест блогера из различитих земаља. Циљ је био да ми травел блогери прикажемо људима ову земљу из личног угла - каже Петровић који се бави веб маркетингом и промоцијом велнес и спа хотела, а приче и путовања су његова страст. Ниједно путовање, па ни ово на хладни сјевер, не би било комплетно без утисака о храни и специјалитетима те земље.

- Храна је посебна прича на северу. Оно што је на мене оставило најдубљи утисак је њихово национално јело које се зове сугодаји, а реч је о живој риби помешаној са црним луком. За доручак се свуда служи каша, а на југу сам имао прилику да пробам храну која је јако слична нашој, имао сам утисак да је поједина јела спремала моја бака - рекао је млади блогер који до сада обишао око 40 земаља.

Прича да је све кренуло са такозваним јефтиним летовима, када је за двадесетак евра могуће купити повратну карту до неког европског града.

С обзиром на то да већина већ прави планове за годишњи одмор, неко ко је пропутовао пола свијета савјетује која мјеста би требало да посјетите.

- Моја препорука је Португалија, то је земља коју би дефинитивно требало да посетите, једна од мени омиљених земаља. Први пут сам био пре три године и рекао сам себи да ћу доћи поново за пет, али сам погрешио зато што сам у наредне две године дошао још два пута. Лисабон и острво Мадеира су ме одушевили. Све више људи путује и у Тајланд и то је лепа земља, као и Сингапур - додао је Петровић.

Јадранско море најљепше

Милош Петровић истиче да се и на нашим просторима може и те­ како уживати.

- Најјефтинија путовања су и најближа. Не треба запоставити наш регион. Што сам више градова обилазио на простору бивше Југославије, схватио сам зашто су моји родитељи путовали баш на овим просторима и нису ишли даље јер овде имате све. Од свих мора која сам видео Јадранско је најлепше, чак ни тајландско не може да се пореди са њим - рекао је овај блогер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана