Билећани омладину враћају Баби

Ратомир Мијановић
Билећани омладину враћају Баби

Билећа - Акција чишћења и уређења стазе на планини Баба, коју су ових дана спровели млади из Неформалне групе грађана “Стоп предрасудама Билећа” уз помоћ Планинарског друштва “Коритник” само је дио планова Билећана да врате живот тим предјелима и омладину природним љепотама Херцеговине.

Због лоших временских прилика урађен је дио маркирања планинарске стазе, чишћење и пошумљавање, а пред младим Херцеговцима су нови изазови.

- Некада, деценијама прије, на овој исконској љепотици могла се чути граја дјеце, одјек лупања чактара, пјесма косаца и лавеж читавих група паса који јуре за стадом… Данас ово подручје, упркос више него богатим и неоспорним хидропотенцијалима, прелијепим пејзажима, није у јеку туристичке посјећености. Вратићемо ми омладину овим љепотама. То нам је намјера - каже локални координатор Неформалне групе грађана “Стоп предрасудама Билећа” Зоран Самарџић.

Он је, истиче, задовољан акцијом и додаје да је идеја плод младих људи из те организације.

- Акција је успјешно спроведена и без обзира на временске услове то нас није спријечило да се окупимо и изађемо на терен. Задовољство ми је што смо међу првима усвојили акциони план за кохезију заједнице, којим се предвиђају наредне акције које ће општина финансирати, а ми ћемо аплицирати и за друге пројекте - рекао је Самарџић.

Планина Баба је матична планина планинарског друштва “Коритник”, па тако ова акција није могла да прође без њихових чланова.

Срђан Савић је дугогодишњи члан друштва и са својим колегама изашао је на планину да помогне у акцији чишћења и маркирања.

- Обавили смо дио маркирања планинарске стазе и дио пошумљавања младим садницама бора. План је да поставимо стубове и табле на одређеним дијеловима стазе гдје ће бити означени правци кретања и километража. Чим временски услови то дозволе, са задовољством ћемо завршити маркирање - рекао је Савић.

Акцију су подржали и Удружење “Тајне природе” и Коалиција “Супер грађани” из Чапљине.

- Желимо да захвалимо домаћинима и свим људима који су подржали акцију. Наш задатак осим чишћења и уређења био је и да пренесмо наша искуства са планинарским друштвом “Коритник”, јер се често одазивамо оваквим подухватима. Лијепо смо се дружили уз природан амбијент и добро расположење - истакао је Станко Злопаша из Чапљине. +

Дјед

У посљедње вријеме на иницијативу мјештана и планинарског друштва “Коритник” постављен је крст на Дједу, највишем врху планине и у плану је изградња љетниковца. Иначе, посљедњих година ту се прву недјељу послије Илиндана окупљају планинари и мјештани и дружењем враћају живот овом подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана