Садницама ставили печат на љепоту Бањалуке

Александар Стојановић
Садницама ставили печат на љепоту Бањалуке

Бањалука - Матуранти свих средњих школа јуче су ставили свој печат на љепоту града засадивши 114 садница липе у алеји матураната у склопу акције “Зелени град”.

Нови дрворед никао је у Лазареву, дуж улице Бранка Поповића, а матурантима се придружио и градоначелник Игор Радојичић, који је истакао да је план да свака нова генерација иза себе остави нову алеју.

- Смисао акције је двострук. Потребно је да град одржи репутацију града зеленила и зато има сталну потребу да сади нове дрвореде и обнавља постојеће, а с друге стране, потребно је да сви као грађани осјетимо повезаност с овом акцијом - нагласио је Радојичић.

Иницијатива о алеји матураната потекла је лани од професора Предрага Тошића и његових ученика из Угоститељско-трговинско-туристичке школе. Идеја је наишла на подршку свих средњошколаца у граду па је код Кастела никла прва ђачка алеја.

Циљ ове акције, како су тада нагласили из ове школе, јесте промоција очувања животне средине и заштите зеленила, по којем је Бањалука препознатљива широм региона.

Вриједни матуранти, који су јуче копали рупе и садили липе, истакли су да им је задовољство што имају прилику да оставе трајни траг у граду.

- Драго ми је што сам дио ове предивне акције јер ћемо једног дана моћи да дођемо на ово мјесто и да кажемо нашој дјеци да смо баш то дрво ми посадили, а с друге стране, чинимо корисну ствар за нашу околину и град - рекла је једна од матуранткиња Гимназије која се представила само именом Сања.

Сивило дана, које је посљедица хладног и облачног времена, разбијали су срећа и задовољство матураната који осмијехе с лица нису скидали ни док су радили око садница.

- Сви смо срећни што смо и ове године наставили ову акцију, а надамо се да ће и генерације послије нас имати своје алеје - казали су углас матуранти.

Из Одјељења за комуналне послове навели су да је прошле јесени у оквиру велике акције широм града засађено око 1.000 садница.

- Желимо да наш град буде што пријатније и угодније мјесто за живот, а да би он то био, сви заједно треба да радимо на томе - истакли су из овог одјељења.

Акција

Градоначелник Игор Радојичић је подсјетио да је од понедјељка почела традиционална прољећна акција чишћења и уређења града, која ће трајати наредних мјесец дана. Он је позвао становнике да се одазову акцији и на предвиђене локације изнесу сав крупни отпад.

- Често имамо проблем са крупним отпадом који се износи када нема организованог одвоза, па се у различитим крајевима града отпад нагомилава. Грађани се с правом љуте због те појаве - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана