Архитектонска ругла под заштитом закона

nezavisne.com
Архитектонска ругла под заштитом закона

Бањалука - Ни град Бањалука ни ресорно министарство немају адекватно рјешење за грађевинске објекте који су инвеститори из себи знаних разлога оставили недовршеним па сада представљају својеврсно архитектонско ругло, које деценијама квари и нарушава изглед цијеле средине.

Један такав који већ двије године квари изглед насеља Лазарево започет је на раскршћу Улице књаза Милоша и Булевара Милутина Миланковића.  

Инвеститор “Јупитер инвест” у марту 2017. започео је изградњу стамбено-пословног објекта, а као рок за завршетак радова наводи се јун 2018. године.

Међутим, након само неколико мјесеци посао се напрасно обуставља, а радници и машине напуштају градилиште и иза себе остављају гомилу бетона и арматуре која нема никакву сврху.

Зашто су радови стали, нисмо успјели сазнати, јер нам се на неколико бројева које смо позвали нико није јавио.

Ово је само један од бројних примјера који се могу наћи по цијелом граду. Бањалучанима је далеко познатији случај недовршеног дијела хотела “Палас” у центру града, који деценијама квари слику Бањалуке.

У бањалучкој Градској управи кажу како су им руке везане, јер  Законом о уређењу простора и грађењу није дефинисан рок у којем инвеститор мора завршити изградњу објекта за који је издата грађевинска дозвола па тако ни Урбанистичко-грађевинска инспекција не може реаговати.

Како кажу, овакви случајеви стварају велике проблеме не само инспекцији, већ и грађанима.

“Поједини објекти стоје незавршени по неколико деценија, а инвеститору закон није прописао до када је дужан да заврши објекат, те слиједом наведеног ни Урбанистичко-грађевинска инспекција нема основ за предузимање мјера против инвеститора. Надаље, градилиште мора бити ограђено ради спречавања неконтролисаног приступа, а уколико дође до прекида извођења радова, извођач је дужан осигурати околину и објекат који гради. Због тога смо више пута указивали на овај проблем јер још има таквих грађевина. Можда је једна од најпознатијих започети хотел у центру града, гдје смо на разне начине покушавали пронаћи рјешење како би инвеститор уредио овај простор”, казали су нам у Градској управи.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске кажу како нису у плану законске измјене.  

“Ми Законом о уређењу простора и грађењу не можемо дефинисати рок, јер би дошли у колизију с низом других закона који нису у нашој надлежности”, казали су нам кратко они.

Иначе, Закон о уређењу простора и грађењу, иако није прописао рок за завршетак радова, одредио је рок за њихов почетак. Наиме, њиме је прописано да грађевинска дозвола престаје да важи ако се с изградњом објекта за који је издата не почне  у року од три године од дана када је грађевинска дозвола постала извршна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана