“Златна сова” Горану Лабудовићу Шарлу

Агенције
“Златна сова” Горану Лабудовићу Шарлу

Источно Сарајево - Прва награда на конкурсу “Златна сова” Завода за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево за најбољи необјављени роман припала је дјелу “Ветрушка у данима неба” Горана Лабудовића Шарла из Врбаса.

Образложење жирија, пред комисијом завода дала је чланица жирија Жељка Пржуљ. Она је рекла да је роман подијељен у два тока, временски удаљена, али који се у роману и те како преплићу.

- На први поглед линеарну причу о једном од најзначајнијих градитељских подухвата који је на територији Војводине реализовала Аустроугарска монархија у периоду од 1793. до 1801. године, Великом бачком каналу, чине два значајна тока, временски удаљена, али идејно, емотивно и мотивски прожета и испреплетена - казала је Пржуљева.

Једна од тих прича је, како је рекла, прича о несебичном жртвовању појединца за колектив.

- Хронолошки старија, прича о браћи Киш, нарочито инжењеру Јозефу Кишу, визионару и човеку који жртвује апсолутно све зарад циља, првобитно само њему видљивог и значајног, представља универзалну причу о несебичном жртвовању појединца за колектив - додала је Пржуљева.

Друга награда додијељена је рукопису “Непреводиви речник синонима” Живојина Ивковића из Београда, док је на трећем мјесту наслов “Чекајући жуту војску” Шћепана Алексића из Билеће.

Прва награда за најбољи необјављени роман је 5.000 КМ и 1.000 штампаних примјерака тиража, друга награда је 1.000 КМ и 500 комада тиража, док је трећа награда 500 КМ и 500 комада тиража. Д. К.

Роман “Нож” прослављеног норвешког писца Јуа Несбеа у јуну ће бити објављен у издању издавачке куће “Лагуна” из Београда. У питању је дванаести роман у серијалу о Харију Хулеу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана