У Травнику направљена порција од 2.160 ћевапа

Срна, klix.ba
У Травнику направљена порција од 2.160 ћевапа

​Поводом обиљежавања Дана општине у Травнику је данас направљена највећа порција ћевапа у БиХ.

Организатор овог догађаја је чувена травничка ћевабџиница "Хари".

Порција садржи 2.160 ћевапа у "питици" , како у Травнику зову сомун или лепињу, промјера 1,5 метара, преноси Аваз.

"Босна и Херцеговина је препознатљива у свијету по много чему, али када споменемо традиционална јела, мало је оних који одмах не помисле да једно од најважнијих традиционалних јела нисмо службено заштитили. За разлику од БиХ, то су урадиле Хрватска и Словенија те засебно брендирале босанске ћевапе и уврстиле их у гастрономску понуду",  казала је Алдијана Диздар, маркетинг-менаџер ћевабџинице "Хари" у Травнику.

Додала је како бх. ћевапи често освајају високе позиције на свјетским топ-листама најбољих јела, а већ неколико пута су номинирани на листи најбољих јела интернетске странице "TesteAtlas-World food atlas".

"Предности заштите аутохтоних производа су бројне те су значајно маркетиншко средство, с обзиром на то да географске ознаке доносе вриједност производу који тако постаје конкурентнији на тржишту. Стога је крајње вријеме да неке од аутохтоних бх. производа и специјалитета, попут ћевапа, брендирамо, како их не би, због непосједовања заштитне ознаке, заштитио неко други", нагласила је Диздар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана