Прича о животу кроз сузе и смијех на позоришном фестивалу у Бијељини

Љиљана Алексић
Прича о животу кроз сузе и смијех на позоришном фестивалу у Бијељини

Бијељина – Представа “Генерална проба самоубиства”Звездара театра”, по тексту и режији Душана Ковачевића отворила је 18. Позоришни фестивал “Дани комедије” у Центру за културу у Бијељини. Част да фестивал прогласи званично отвореним припала је глумици Светлани - Цеци Бојковић.

 

 

 

- Мени је припала част да отворим овај фестивал  који има свој рођендан пунолетства. Драго ми је што се први пут налазим у новом здању објекта и обрадовала сам се када сам видела колико је лепа позоришна сала, сцена и цела зграда. У Бијељину нисам дуго долазила - рекла је Бојковићева.

За разлику од Светлане Бојковић, њен колега глумац  Бранимир  Брстина  навео је да је у Бијељини гостовао неколико пута. Представу “Генерална проба самоубиства” како истиче игра  већ 10 година.

- Посебно ми је задовољство  што смо играли ову представу пред бијељинском публиком. Овај комад Душана Ковачевића је изузетно паметно написан и занимљив. Мислим да му је и дан-данас ангажовано тумачење живота у којем сви живимо и страдамо, тако да се може смејати и плакати по завршетку представе - истакао је Брстина.

Глумац Бранислав Лечић је истакао да и ова представа као и фестивал у Бијељини има своје заокружење, представа се игра десет година, а бијељински “Дани комедије”  постоје 18 година.

- Овај комад је јако интересантан и где год смо били сала је била препуна. Ово је комад Душковог  постпериода у којем је био амбасадор и дошао из Португалије. То му је био први текст који је написао у једном потезу врло брзо. Од почетка до краја комад иде таквом брзином и ваља се нека прича и трагедија и Брстина и ја то управо и волимо - да ваља трагедија, да играмо озбиљно, а да то заправо буде и смешно - рекао је Лечић.

У поменутој представи су играли и Игор Ђорђевић и Дубравка Ковјанић.

- То је четворка која овај комад држи десет година. Мени је задовољство што ово радимо. Брстина и ја смо имали прилику да на један добар начин сарађујемо и будемо креативни. С обзиром на то да смо староседеоци те представе, сваки пут кад се видимо поново доживљавамо неко ново рађање, што треба на сцени поново остварити оно што је одиграно - казао је Лечић.

Овогодишњи фестивал одржава се до недјеље, а кроз неколико дана, извођењем шест квалитетних представа биће настављено обиљежавање овог јубиларног издања фестивала.

Програм  

 

Другог дана Фестивала играна је представа “Идеална половина” по тексту Милене Деполо у извођењу глумаца београдске Агенције “Сцена”.

Представа “Брачни парастос” бањалучког Градског позоришта “Јазавац”, по тексту Мата Мориља и у режији Ђурђе Тешић, на репертоару је вечерас.

Чувено дјело Петра Кочића “Јазавац пред судом” Београдског драмског позоришта пред гледаоцима ће се наћи сутра, а пета представа на “Данима комедије” је “Шећер је ситан, осим кад је коцка” београдског “Театра на брду”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана