Комад “Примадоне” одигран у фочанском позоришту: Трагикомедија о моралним и друштвеним вриједностима

Радмила Ђевић
Комад “Примадоне” одигран у фочанском позоришту: Трагикомедија о моралним и друштвеним вриједностима

Фоча - Позоришта све више постају места за забаву и то се од позоришта тражи и то је оно што је заправо трагедија. Позориште је настало као једна деструктивна уметност у односу на политику.

У антици су се алегоријом говориле неке ствари које су се тицале живота људи тог времена, а онда смо одједном постали непожељни у том смислу и зато ово и јесте на неки начин лични став ове групе у представи.

Испричала је ово глумица Тања Бошковић, која је заједно са Радом Ђуричин у Градском позоришту у Фочи одиграла представу “Примадоне”.

Ова дуодрама је својеврсна ода позоришту и потреби да се бринемо о културним институцијама, али је истовремено, према њеним ријечима, и трагикомична прича о моралним и друштвеним вриједностима у којој се преплићу фиктивни и стварни живот позоришта.

- Ми јесмо две оцвале примадоне, и мало нас се и боје, мало, али сразмерно нашим снагама ми чинимо што можемо, а то је да сачувамо позориште негујући дух нашег језика и народа, наш културни идентитет и то кроз светску литературу - казала је Бошковићева.

Редитељско остварење Ирфана Менсура, инспирисано драмским дјелом “Опсада Лењинграда” савременог шпанског писца Хосеа Санчеза-Синестере, упознаје гледаоце са ликовима двије глумице, двије примадоне, које живе у напуштеном позоришту с надом да ће га сачувати од рушења.

Двије жене, глумице на заласку каријере које су вољеле истог човјека, некадашњег управника, редитеља и главног глумца позоришта, умјесто ривалства, показују да имају близак однос, али и љубав према позоришту, глумачком позиву и идеал према бољем свијету. Дуодрама “Примадоне” је огледало данашњег друштва.

Рада Ђуричин је поручила да позориште вриједи и да се треба борити, као и за све што је лијепо, добро и корисно и за добробит друштвене заједнице.

- Ми кроз ову представу показујемо управо то, да желимо да се сачува позориште у најбољем свом облику и да пружи оно што је у уметности најважније, да нас оплемени. Надам се да у томе и успевамо - навела је Ђуричин.

Значајан сегмент комада су и пјесме које изводе српске примадоне, а за које је, по текстовима Ирфана Менсура, оригиналну музику урадио Александар Сања Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана