“Јежева кућица” ушушкано мјесто, дом и безбједност

Миланка Митрић
“Јежева кућица” ушушкано мјесто, дом и безбједност

Бањалука - “По шуми, широм, без стазе, пута Јежурка Јежић поваздан лута. Ловом се бави, често га виде, с триста копаља на јуриш иде. И вук и медо, па чак и овца, познају јежа, славнога ловца.”

Ово су ријечи које је прије седам деценија, далеке 1949. године, свијету представио Бранко Ћопић на почетку своје басне у стиху “Јежева кућица” и створио нешто што је остављало и данас оставља траг на све нас, створио једно ушушкано мјесто у којем се скривамо и дом и безбједност које желимо да сачувамо.

Водећи се лијепим јубилејем, седамдесет година од објављивања “Јежеве кућице”, Дјечије позориште Републике Српске ове године је припремило нову верзију представе, настале по овом дјелу.

Премијерно извођење “Јежеве кућице”, у режији Слободана Перишића, биће одржано вечерас у Дјечијем позоришту Републике Српске, у 19 часова.

- Важно је бавити се Бранком Ћопићем и размишљати и подвлачити снагу тога што ми као народ имамо у великом писцу. Свечани чин премијере говори о енергијама и снази свих нас који живимо овдје и како се кроз наша ауторства ми сви састајемо у тачку која јесте Бранко Ћопић - рекла је ово в.д. директора Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић-Маринковић.

Она је изразила посебну врсту поноса и задовољства јер је овај комад рађен с пуно воље, енергије и жеље да буде направљено нешто другачије и да то другачије буде предвођено домаћим позоришним снагама.

- Ови људи ће играти представу тако што ће сваки пут свирати и пјевати уживо. Не постоји плејбек као позиција у овом пројекту. Силна енергија коју имају уживо потврђује колико је важно да то сви препознамо. Све што је у овој представи важно направили смо ми. Све што је на овој сцени је производ ума, талента и великог умијећа свих нас - казала је Љиљана Лабовић-Маринковић.

Режисер нове адаптације “Јежеве кућице”, Слободан Перишић, коме је ово десета професионална режија, ставио је такође акценат на важност домаћих снага у овом, као и у претходним пројектима.

- Поносан сам на екипу, почевши од визуелног идентитета до музичког идентитета и игре. Ови људи су изнијели огроман задатак. Први пут на овим просторима се дешава овакав концепт представе, да шест људи, поред глумачких задатака, имају и музичке. Немају одређено музичко искуство, уложили су два мјесеца напорног рада да савладају те инструменте и да саме гласове уштимају - објаснио је Перишић.

Како он додаје, направљен је један пројекат који ће Дјечије позориште одржати на нивоу на којем је већ дуже вријеме.

- Дјечије позориште је већ дуго значајна кућа у региону. Сам квалитет ове представе, њена естетика и све остало допринијеће томе да она остане значајна позоришна кућа у региону и да ће неке нове генерације и неки нови клинци који долазе у наше позориште видјети неке вриједности и квалитет који се његују у региону - појаснио је Перишић.

Глумац Борис Шавија, који је свима добро познат по бројним улогама у Народном позоришту Републике Српске, први пут ће се окушати у некој улози у Дјечијем позоришту. Уз то, Шавија је аутор музике у овој верзији “Јежеве кућице”.

- За мене је то огромно задовољство јер до сада нисам имао прилику да радим у Дјечијем позоришту. Хвала свима што су ме позвали да учествујем у овом пројекту, поготово на материјалу као што је “Јежева кућица” - прича која се чита већ седамдесет година. Поред тога што је био ужасно захтјеван задатак, свидјело ми се то повјерење које сам добио од Перишића и надам се да га нисам изневјерио - навео је Шавија.

Слободан Перишић је у претходној верзији овог комада петнаест година био Јежурка Јежић. У овој верзији, та улога је повјерена глумици Ђурђи Вукашиновић-Бабић.

- Јеж ми је био потајна, скривена жеља да га некад одглумим. Била сам одушевљена како је то Слободан износио тих 15 година. Кад сам чула да је мени повјерио ту улогу, није ми било свеједно, имала сам трему, а имала сам трему и када сам чула да ћемо свирати уживо, мада није први пут да свирамо уживо. Мислим да смо успјели да увјежбамо и да ћемо оправдати очекивања наше публике - нагласила је Вукашиновић-Бабић.

Раније верзије

Прва “Јежева кућица” у Дјечијем позоришту приказана је 2. јуна 1973. године, у режији Слободана Баришића. Глумци у представи су биле ученице балетског студија Дјечијег позоришта.

Драматизација Предрага Бјелошевића, у режији Живомира Јоковића, премијерно је приказана 15. децембра 2003. године. У представи су глумили: Слободан Перишић, Жељко Милићевић, Александра Спасојевић, Драган Бањац, Снежана Милидраг, Милан Џида и Александар Сибиновић (глас).

Садашња постава

 

Драматизација: Слободан Перишић, Свјетлана Ђурић, Огњен Богдановић и Дарко Грбић

Режија: Слободан Перишић

Музика: Борис Шавија

Сценографија: Марко Билбија и Моника Поњавић

Костим: Јелена Савић

Сонгови: Берислав Благојевић и Борис Шавија

Улоге: Ђурђа Вукашиновић, Ана Анђелић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Борис Шавија и Дарко Стојић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана