Студенти музицирали на клавиру Владе Милошевића

Данко Кузмановић
Студенти музицирали на клавиру Владе Милошевића

Бањалука - Сваке године се трудимо да промовишемо младе композиторе, тако да смо и ове приредили концерт на којем представљамо композиције студената композиције.

Рекао је ово бањалучки композитор и асистент на Академији умјетности у Бањалуци Давид Мастикоса након концерта композитора савремене музике у Музеју Републике Српске.

На концерту су изведене композиције студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци - Стефана Денде, Сергеја Вањина, Хајрудина Мухића, као и Давида Мастикосе.

Концерт је отворен композицијом Владе Милошевића “Запјевала булбул птица” на његовом клавиру.

Мастикоса је рекао да су ове године удружили снаге са Удружењем књижевника РС.

- Ова манифестација је важна јер многи композитори први пут чују своје композиције, баш у оквиру “Дана Владе С. Милошевића”. Имамо много премијера. Неке композиције на репертоару је публика већ имала прилику да чује. Интересантно је да су композитори ове године покушали да озвуче текстове бањалучких писаца у сарадњи са Удружењем књижевника Републике Српске. Хајрудин Мухић је искомпоновао композиције за пјесме Предрага Бјелошевића - рекао је Мастикоса.

Бањалучка пијанисткиња и студенткиња Академије умјетности Лејла Хандукић је извела три става “Свите за клавир број 1” Стефана Денде.

- Част ми је и задовољство да имамо прилику да изводимо композиције савремених композитора, поготово колега са којима студирамо, управо због тога што можемо да се консултујемо са њима, примамо сугестије, што је за извођаче јако добро. Ово вече је битно и њима и нама, нарочито зато што имамо прилику да публици представимо нешто ново, изведемо нешто премијерно и изазовемо различита осјећања, што је наравно и циљ, како композитора из прошлих времена чија дјела се изводе у цијелом свијету тако и модерних композитора - Истакла је Хандукићева.

Како је казала Хандукићева, треба приближити публици рад Владе Милошевића.

- За “Дане Владе С. Милошевића” могу рећи да су јако важни, како за нас музичаре тако и за публику, с обзиром на то да је то наш композитор и да треба да идемо ка томе да његове композиције, музику, нарочито духовну, приближимо што више народу, да бисмо почели што више да цијенимо своје. Ове године је посјећеност јако добра. Кроз ту посјећеност и можемо да закључимо да идемо ка неком успону. Свакако ће бити још концерата, наступа у наредних неколико дана, јер смо припремили занимљив и испуњен програм, па се надамо да ће се публика одазвати у што већем броју и заједно са нама учествовати у стварању нове, као и очувању већ створене умјетности - казала је Лејла Хандукић.

У оквиру “Дана Владе С. Милошевића” у петак у вијећници Банског двора Културног центра одржан је концерт “Традиција на (с)цени: По записима мелографа XX вијека”. Учествовали су студенти смјера за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Вечерас на програму

- “Вече Владе С. Милошевића: Владо С. Милошевић и српска православна музика” у вијећници Банског двора Културног центра од 18 часова

- Концерт пијанисте Бартоломеја Станковића “Балкан Маднесс БХ едитион” у концертној дворани Банског двора Културног центра од 20 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана