Шеснаест нових пјесама у нотном свијету “Малог композитора”

Александра Маџар
Шеснаест нових пјесама у нотном свијету “Малог композитора”

Бањалука - Један посебан свијет свом својом искреном снагом оживи на један посебан новембарски дан када се публика упознаје да најмлађим композиторима, текстописцима, извођачима, водитељима и дјечијим жиријем.

Наравно, ријеч је о Фестивалу дјечијег музичког стваралаштва “Мали композитор”, који је најзначајнији годишњи пројекат Удружења “Арт Пулс”, а који се према већ устаљеној традицији одржава 20. новембра, на Међународни дан дјетета. Овај пут малишани ће наступити у концертној дворани Банског двора Културног центра у 17.30 часова, уз директан телевизијски пренос у програму генералног медијског покровитеља Радио-телевизије РС.

У централној фестивалској вечери наћи ће се 16 композиција, а најбоље од њих изабраће четворочлани дјечији жири чија ће имена бити објелодањења на дан одржавања фестивала. Као и претходних година, организатор је обезбиједио и могућност телефонског гласања, које је већ почело, тако да ће гласови публике представљати петог члана жирија током избора три најбоље фестивалске композиције.

Не треба заборавити да је “Мали композитор” дјечији музички фестивал јединствене концепције и једини ове врсте у Републици Српској и БиХ.

- У протеклих дванаест година фестивал је препознао више од двије стотине талентоване дјеце из читаве БиХ, омогућивши пуну афирмацију њихових музичких и литерарних креација, те рад са најбољим музичким педагозима региона. Основни циљ фестивала је афирмација самосталног дјечијег и литерарног стваралаштва, те мотивација и подстицање дјеце на даљи рад - нагласио је директор фестивала Младен Матовић.

“Мали композитор” је један од ријетких фестивала са упориштем у званичном наставном плану и програму за основну школу, те једини фестивал који се у потпуности реализује под окриљем струке. И ове године је у реализацију фестивала укључено више од четрдесет музичких педагога (универзитетских професора, професора средњих и основних музичких школа и велики број наставника музичке културе), што му даје специфичан дигнитет и посебан педагошко-едукативни карактер.

Да се “Мали композитор” већ годинама бави и специфичним облицима инклузије дјеце и њихових породица, нагласила је извршна продуценткиња фестивала Санела Бабић и с поносом истакла да је УНИЦЕФ и ове године партнер фестивала.

- Тема овогодишњег обиљежавања Међународног дана дјетета је срећно дјетињство као мултидимензионални концепт који обухвата различите аспекте дјечијег благостања током свих раздобља дјечијег живота - од рођења до адолесценције. Дирекција фестивала “Мали композитор” активно се укључила у овогодишње тематско обиљежавање Дана дјетета кроз активност “Плава галерија срећног дјетињства”, која подразумијева изложбу предмета/сувенира који појединце подсјећају на срећно дјетињство. Поносни смо што смо сви заједно дио великог УНИЦЕФ-овог тима који ради на побољшању положаја дјеце - нагласила је Бабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана