Пијаниста Кемал Гекић наступа у Банском двору: Савршена изражајност и фантазија свирања

Миланка Митрић
Пијаниста Кемал Гекић наступа у Банском двору: Савршена изражајност и фантазија свирања

Бањалука - Савршено руковање клавиром, убједљивост, снага интерпретације и оригиналност само су неки од квалитета који се вежу за пијанисту Кемала Гекића.

Гекић, један од најзначајнијих пијаниста данашњице, умјетник широко познат у свијету,  наступиће у суботу у концертној дворани Банског двора Културног центра. Наступ ће почети у 20 часова.

- Оно што га чини толико јединственим јесте његов умјетнички кредо који обухвата познавање свих чињеница потребних за реконструкцију оригиналних идеја у комадима које свира, као и моћ да их оживи пред публиком данашњице. Он пружа фасцинантне, бескомпромисне и увијек нове интерпретације - наведено је у најави концерта.

Извођачки захтјеван програм концерта обухватиће композиције музичких великана Јохана Себастијана Баха, Франца Листа и Александра Силотија.

- Његови наступи обухватају сву могућу перфекцију изражајности и фантазије, не само механичку и дигиталну непогрешивост - назначено је у критици Такашија Момосе.

Гекићево свирање је хваљено и вољено од стране публике широм свијета. Током своје вишегодишње музичке каријере награђиван је бројним признањима и одржао је концерте широм свијета. Велико интересовање на америчком тржишту посљедњих година га је одвело у многе земље Јужне Америке. Овације на концертима у Венецуели, Гватемали, Боливији свједоче о све већој популарности његових оригиналних извођења.

Јапанска публика већ одавно пуни сале за концерте Кемала Гекића, што је привукло пажњу и многих универзитета и конзерваторија широм Јапана у којим, поред наступа, одржава и бројне мајсторске курсеве.

Гекић данас живи и ради у САД као редовни професор на Међународном универзитету “Флорида” у Мајамију и као предавач на Музичкој академији “Мусашино” у Токију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана