Лидија Бојиновић, виолинисткиња за “Глас Српске”: Сваки наступ обојен новим бојама

Миланка Митрић
Лидија Бојиновић, виолинисткиња за “Глас Српске”: Сваки наступ обојен новим бојама

Бањалука - Постављање било којег музичког дјела је увијек изазов и увијек ново искуство. Чак и када је у питању само један извођач, интерпретација истог музичког комада никада неће бити иста јер су промјенљиви фактори бројни - тренутно осјећање извођача, сала и акустички услови у којима се наступа, пратња (ако постоји) и прилагођавање звука и међусобног звучног односа, сензибилитет солисте, оркестра и диригента.

Сваки пут истражујемо, испробавамо, ослушкујемо и бојимо музику неким новим бојама. Све скупа, то чини једно дивно искуство, посебно ако је сарадња квалитетна и ако су умјетничке идеје усаглашене.

Рекла је ово за “Глас Српске” виолинисткиња Лидија Бојиновић, која је недавно, као солиста, наступила у Нишу, у пратњи нишког симфонијског оркестра.

- Осјећање одговорности и тежња да се у таквој врсти пројекта музичар покаже у најбољем свјетлу и оправда повјерење које му је указано су нешто што је понекад тешко савладати и ставити у други план у односу на оно што је примарно - музика, али када на сцени као подршку имате један професионални оркестар, лако се препустити и просто посветити ономе због чега смо сви ту, и ономе чега је публика жељна и због чега попуњава аудиторијум до посљедњег мјеста, као што је био случај и на овом концерту - казала је Бојиновићева.

Она је нагласила да је атмосфера током проба и концерта била заиста дивна и захвална је што јој се као младој виолинисткињи пружила таква прилика. Наравно, свака нова прилика је и нови подстицај за припремање нових наступа, а Бојиновићева тренутно ради на припремама солистичких концерата који ће бити реализовани током јуна у градовима Српске.

- Учествујем у припремама за концерт оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци који ће бити одржан 13. маја у великој сали Културног центра Бански двор, а на којем ће се представити студенти и асистенти наше Академије као солисти (Хајрудин Мухић на клавиру и Милана Смиљанић на виолини), те као чланови оркестра, а ту је и наш драги диригент Душан Урошевић, те моја маленкост у улози концертмајстора - додала је Бојиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана