Духовна музика Владе Милошевића у фокусу

Миланка Митрић
Духовна музика Владе Милошевића у фокусу

Бањалука - Традиционална манифестација “Дани Владе Милошевића”, која се одржава на неколико локација у Бањалуци, шестог дана одржавања у фокус је ставила опус духовне музике Владе Милошевића.

На вечери под називом “Владо С. Милошевић и српска православна музика”, у вијећници Банског двора Културног центра, кроз причу и музику, представљено је десет Милошевићевих композиција духовне музике. Међу њима је и Литургија светог Јована Златоустог.

- Владо Милошевић је за многе непознат на том пољу. Десет година је био диригент Српског црквеног пјевачког друштва “Јединство” и дириговао у цркви Свете тројице (данашњи Храм Христа Спаситеља). Ту је створио искуство у области духовне музике. Њему је велики узор за прве композиције био Стеван Стојановић Мокрањац - рекао је професор на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Саша Павловић.

Нагласио је да је важно што је Академија урадила дигитализацију нота, али и да је битно то што је приказан и прототип свих дјела под називом “Сабрана духовна дјела Владе С. Милошевића”.

- Значајно је, можда и историјски, што је први пут широј јавности приказана партитура “Хиландар”. То је симфонијска поема коју је написао послије повратка с ходочашћа на Свету гору. Композиција никад није изведена нити приказана. Ово је једна симболика приказивања те партитуре, коју ћемо, надам се, за двије године да изведемо - казао је Павловић.

Током вечери говорила је и декан Академије умјетности Санда Додик, а наступио је и мјешовити хор “Castratonica” под диригентском палицом Душана Покрајчића.

Исте вечери, у концертној дворани Банског двора Културног центра, наступио је пијаниста Бартоломеј Станковић, који је у оквиру наступа “Балкан Маднесс БХ едитион” извео композиције посвећене домаћим ствараоцима, Самира Фејзића, Ненада Дујића, Милана Пребанде, Милана Јеличанина, Владе С. Милошевића, Ивана Чавловића, Давида Мастикосе и других. Међу изведеним композицијама значајно је то што је Мастикосина композиција “Ритуал за клавир и човјека” изведена по 20. јубиларни пут, а први пут у Бањалуци.

Манифестација “Дани Владе Милошевића” траје до сутра.

Данас на програму

Концерт хорске музике,

концертна дворана Банског двора Културног центра,

20 часова

Диригент: Немања Савић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана