“Дани Владе С. Милошевића” окупљају више од 100 умјетника

Данко Кузмановић
“Дани Владе С. Милошевића” окупљају више од 100 умјетника

Бањалука - Сутрашњим концертом студената Академије умјетности у Бањалуци од 20 часова свечано ће бити отворени “Дани Владе С. Милошевића” у Банском двору Културном центру.

Традиционална манифестација посвећена великом композитору и етномузикологу “Дани Владе С. Милошевића”, 20. пут заредом, биће одржана од 10. до 18. априла у Бањалуци.

“Дани Владе С. Милошевића” ове године окупљају више од 100 умјетника из региона и цијеле Европе.

Осим у Банском двору Културном центру, догађаји ће бити одржавани и у простору Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Дјечијег позоришта Републике Српске, Музеја Републике Српске и на тврђави Кастел.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик казала је да је фокус овогодишње манифестације на промоцији потенцијала студената Академије умјетности.

- Планирали смо да манифестацију отворимо и затворимо концертом најбољих студената инструменталних смјерова, а два најбоља студента ће на отварању добити награде - казала је Додикова.

Она је истакла да ће, осим концерата у оквиру манифестације, већ сутра бити отворена и изложба “Осмо свјетско бијенале студентског плаката”, те одржана пројекција студентских филмова.

- Веома значајан сегмент овогодишњих “Дана Владе С. Милошевића” представља и научни скуп на којем ће бити представљено око 80 радова стручњака из цијеле Европе, а који ће допринијети да се музикологија сагледа и са научне стране - рекла је Додикова.

Раније је Додикова казала да је Владо Милошевић задужио музичку умјетност региона.

- На Академији умјетности настојимо да кроз различите пројекте и активности укажемо на све оно што је Владо Милошевић урадио, шта нам је оставио у насљеђе и чиме је задужио музичку умјетност не само нашег града, него и региона. Велики дио композиторове заоставштине је у рукопису, а највећи дио композиција никада није ни изведен - објаснила је Додикова.

Саша Павловић, професор на бањалучкој Академији умјетности, нагласио је значај ове манифестације, која, прије свега, доприноси расвјетљавању живота и рада академика, композитора и етномузиколога Владе Милошевића.

- У оквиру наших могућности радимо на прекуцавању његових нота и стављању његових партитура у функцију, те ће ове године на манифестацији бити приказан и његов рад о којем јавност мало зна, а то је опус од 10 композиција духовне музике - нагласио је Павловић.

Професор на бањалучкој Академији умјетности Давид Мастикоса рекао је да је ова манифестација прилика да неки студенти први пут чују своје композиције на концертима посвећеним њиховом раду.

- Остварили смо сарадњу и са Драмским одсјеком на нашој академији, те ће нам гости на концертима бити глумци, али и књижевници Удружења књижевника Републике Српске - навео је Мастикоса.

Сутра на програму

Отварање изложбе “Осмо свјетско бијенале студентског плаката”,

тврђава Кастел, Камена кућа у 18 часова

Концерт студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци,

концертна дворана, Бански двор Културни центар у 20 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана