Биљана Крстић у Бањалуци преноси тајне изворног пјевања

Данко Кузмановић
Биљана Крстић у Бањалуци преноси тајне изворног пјевања

Бањалука - Фестивал фолклора “Бањалука фолк фест 2018” отворен је у концертној сали Музичке школе “Владо Милошевић”, а организатор фестивала, Културно-умјетничко друштво “Свети Сава”, до 10. јуна најављује богат програм.

У оквиру фестивала посебно се издваја прва радионица изворног пјевања “Од извора до стилизације”, која је привукла доста пажње, а предавач на семинару биће истакнута умјетница Биљана Крстић, један од највећих познавалаца и чувара изворног пјевања. Тим поводом смо кратко поразговарали са Крстићевом о радионици.

На питање како су дошли на идеју да у оквиру фестивала организују радионицу, Крстићева је рекла да су то дуго планирали да ураде ван Београда, а да им је Зоран Талић много помогао у томе.

- Пре свега, радионицом се иначе бавим већ пет година, у ствари, откад сам направила прву радионицу у Београду, која се зове “Вокална радионица Бистрик - Биљана Крстић”. На идеју смо дошли управо кроз овај петогодишњи рад. Имали смо пуно успеха и дошли смо на идеју да би можда било дивно да се направи нека радионица и ван Београда. То је давно било, дакле, кад је све то кренуло. Онда смо имали један наступ овде у Бањалуци и захваљујући Зорану Талићу, који је и дошао на ову идеју да се организује радионица у просторијама музичке школе са директором Дамиром Јованићем. И ево мене мене овдје, са мојом асистенткињом Наташом Михаљинац. Данас ћемо радити један веома занимљив програм, у ствари, објаснићемо полазницима радионице различите примере традиционалних песама и свакако смо направили један разноврстан и богат програм, и пре свег атрактиван за њих, а много ће тога и научити и можда једнога дана бити ти који ће преносити другима ово што ћемо данас радити.

Крстићева је задовољна и одзивом на радионицу, истичући да рад у бројнијој групи не би био могућ.

- Одзив је одличан за сада. Сасвим је довољна група од десет или петнаест полазника. То је идеална група за рад. Ту онда има простора и за појединачни рад. Све преко петнаест је јако тешко измоћи и временски и гласом, јер он једноставно оде.

На питање да ли је могуће током ових радионица већ уочити некога ко ће је наслиједити, Крстићева је одговорила да се то чује одмах на аудицији.

  • Могуће је наслутити, али то зависи од њих. Има толико феноменалних певача и дивних младих гласова и сви смо пресрећни на аудицијама кад нам се појаве дивни млади људи који имају једну потпуно природну боју гласа, и који воле то. Оно што је мени много важно је да долазе деца из више крајева, јер онда буде занимљивије, шареније и богатије. Ја се надам да ћемо ових дана у Бањалуци направити да то буде интересантно и да ће деца са страшћу да прихвате ово што радимо.

“Од извора до стилизације”

- Обично гледамо да песма из ког подручја долази да се тако и пева. Оно што је занимљиво и што једино “Бистрик” радионица ради, и оно што ћемо данас радити са полазницима овде, јесте полифоно извођење традиционалне музике, а то нико не ради у Србији. Ево, ми смо покренули читаву ту причу. Дакле, ради се о вишегласном певању и то је нешто што је деци веома занимљиво и нешто што је ближе данашњем времену, тако да од најизворнијих мотива веома брзо долазимо до врло сложених стилизација - рекла је Крстићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана