Збирка пјесама Александре Мариловић представљена у Бањалуци

Д. К.
Збирка пјесама Александре Мариловић представљена у Бањалуци

Бањалука - Збирка поезије “Црвене ципеле на киши” ауторке Александре Мариловић промовисана је у музичком павиљону “Стакленац” у Бањалуци.

Збирка је подијељена у четири поглавља и заокружене је структуре, што значи да почиње пјесмом “Бодежни кревет”, која је молебан за немирне душе умјетника, а завршава одјавном “Посљедње писмо прољећу”.

- На почетку имамо пјесму која се јавља у виду молитве. Сјећате се сигурно кроз књижевност и кроз нашу историју како је увијек почињало једно књижевно дјело инвокацијом и обраћањем умјетника некој вишој сили. То се појављује од антике, као у “Илијади” онај стих на почетку “гњев ми пјевај, богињо” па све до скоријих књижевних дјела - казала је Мариловићева.

Пјесникиња је објаснила и сам назив збирке.

- Битан је контраст који чини црвена боја наспрам сивила кишног дана. Када размишљам о своме дјетињству, прво чега се сјећам су боје. Све сам доживљавала у бојама. Што се тиче књиге, можете да очекујете нешто поезије и бијег црвеним ципелицама од свакодневице у моју машту - рекла је Мариловићева.

Оснивач издавачке куће “Имприматур” Борис Максимовић је рекао да му је била част да баш они издају ову збирку.

- Изузетно ми је драго да смо издали ову збирку, не само зато што је ово једна сјајна књига, већ и зато што Александру знам више од десет година. Пратим Александру од њене прве књиге. Када је послала овај рукопис прошле године, одлучили смо да ћемо га уврстити у наш програм за другу половину године. Мени се то што она пише изузетно допада, има читав низ разлога, али највише због тога на који начин она успијева да утка фолклорне мотиве из српске књижевности и историје у поезију - објаснио је Максимовић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана