“Текс Вилер” најдуговјечнији стрип у Италији

М. М.
“Текс Вилер” најдуговјечнији стрип у Италији

Бањалука - Један од најлегендарнијих и најпопуларнијих италијанских стрипова, вестерн стрип “Текс Вилер”, ове године је обиљежио 70 година од објављивања првог броја.

Далеке 1948. године Ђанлуиђи Бонели и Аурелио Галепини створили су овај стрип, чији први број је носио назив “Мистериозни тотем”.

Бонели је и утемељивач издавачке куће “Casa Audace Editrice” из Милана, која је створила многе познате стрип јунаке, међу којима су: Загор, Кен Паркер, Мистер Но и Кит Телер.

Издавачку кућу је 1990. године његов син преименовао у “Серђо Бонели едиторе”.

Текс Вилер је ренџер, представник закона, али и индијански поглавица Навахоса - Ноћни Орао. Прате га син Кит Вилера, Индијанац Тигер Џек и старији ренџер Кит Карсон.

“Текс Вилер” је деценијама најтиражнији стрип јунак у Италији.

Радња стрипа је смјештена на крај 70-их и почетак 80-их година 19. вијека. У стрипу су се повремено појављивале и живе легенде тог времена: Буфало Бил, Кочиз и Џеронимо.

Поводом обиљежавања овогодишњег јубилеја, кућа “Серђо Бонели едиторе” је објавила специјални албум о Тексу Вилеру “Посљедња освета”. Сценарио је радио Мауро Босели, а цртеж Ђовани Тичи.

На простору бивше Југославије, истоимени стрип се први пут појавио 1968. године, у првом броју “Златне серије”, која је излазила до 1992. године.

Тренутно излази у издању “Веселог четвртка”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана