Панел-дискусија у “Женској соби”: Жене и визуелна умјетност у фокусу

Миланка Митрић
Панел-дискусија у “Женској соби”: Жене и визуелна умјетност у фокусу

Бањалука - “Колико је низбрдица толико је узбрдица” назив је прве панел-дискусије која је одржана у оквиру пројекта “Женска соба” у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Умјетнице Нина Бабић, Исидора Бранковић и Тајана Дедић-Старовић са модератором панела, режисером Младеном Ђукићем, у фокус разговора ставиле су позицију жена у визуелној умјетности и на савременој умјетничкој сцени, те  присутној публици представиле своје радове. Такође, вођени су разговори  кроз четири теме: Рефлексија, Изложеност, Родна тијела и Дух.

Након панела умјетница Маја Црногорац извела је свој перформанс “У супротности плакању”.

Друга панел-дискусија “Ко на звијезде лаје испашће му зуби” биће одржана вечерас у 19 часова.

- Панел-дискусија на којој ће са дозом критике и незадовољства садашњим положајем жене у филму наши учесници отворити питања попут: Постоји ли филмска продукција код нас? Да ли је филмска индустрија изразито мушки посао? Након панела приказујемо документарни награђивани филм Ање Кавић “Неке дјевојке су веће од других” – навели су из Музеја савремене умјетности РС.

Учесници ове панел-дискусије су директорица продукцијске куће “Визарт” Мирјана Милобратовић, глумица Слађана Зрнић, филмска критичарка Моника Поњавић и режисерка Ана Кавић. Гост модератор вечери је  режисер Горан Дамјанац.

“Кад видим, онда ћу вјеровати” је назив трећег панела који ће бити одржан у понедјељак на тему “Медији као најјаче средство комуникације”.

- Разговараћемо с онима који су показали да је то управо тако. Сазнаћете: Да ли постоји женско новинарство, како се жене новинари носе с етикетирањем, како остају истрајне у својим пословима, да ли сексуалност продаје производ? - навели су из МСУРС .

Учесници овог панела су: PR “Aquariusa” и оснивач “Лола” магазина Бранкица Раковић, уредница портала “Е-трафика” Вања Стокић, оснивач портала FBL (Fashion. Beauty. Love.) Бесима Сврака и креативна директорица Play Teamа Дијана Тепшић. Гост модератор је новинар и водитељ Предраг Ћурковић.

Сриједа ће бити резервисана за панел-дискусију “Женско оружје је језик”.

- Данас имамо талас озбиљних књижевница. Оне ће вам објаснити појам “фемме фатале”, говорити о својим борбама на књижевној сцени, стваралаштву, бајкама, женским ликовима и о томе како се суочавају са стварношћу - назначили су из МСУРС.

Учесници панела су: књижевница и новинарка Јелена Којовић-Тепић, пјесникиња Михаела Шумић, оснивач издавачке куће “Имприматур” Соња Леро те сликарка и пјесникиња Борјана Мрђа. Гост модератор вечери је пјесник и новинар Милан Ракуљ.

Пројекат “Женска соба” биће реализован у оквиру поставке “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран”.

Необичност

 

“Женском послу никад краја” назив је посљедњег панела којим ће у четвртак бити затворена “Женска соба”. Тај дан ће бити посвећен женама из креативног сектора и свим оним женама које се баве необичним занимањима. Исте вечери присутни ће моћи да погледају необичне колаче Тамаре Дакић (Павлова колачи), коктеле Саре Чорбић и звуке ди-џеј Маје те да погледају радове Маје Црногорац и портрете Тајане Дедић-Старовић, која ће фотографисати током свих дана трајања “Женске собе”.

Такође, моћи ће да чују приче тату мајстора Маје Киук и Слободанке Нишић, оснивачице “Поп арт маркета” Нине Дакић и власнице кафеа “Џоко” Дијане Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана