Отворена изложба “Свијет/Град” Волфганга Лернера у Бањалуци

Глас Српске
Отворена изложба “Свијет/Град” Волфганга Лернера у Бањалуци

Бањалука - Изложба аустријског умјетника Волфганга Лернера под називом “Свијет/Град” отворена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Предмет Лернерових истраживања јесу неиспричане или непознате приче о градовима које је посјетио, о свјетовима који су некада постојали или онима који постоје и данас, али их не доживљавамо као такве какви јесу.

Кустос изложбе Младен Бањац увео је посјетиоце у контекст саме изложбе, али и у живот и пређашње радове аустријског умјетника. 

- Волфганг Лернер је један од најбољих савремених аустријских умјетника. Његово поље дјеловања је у домену фотографије и видеа. Оно што је исто тако занимљиво за све ово је што је алат који је користио приликом израде ових радова био само један иПхоне телефон. Путовао је кроз разне градове и као обичан туриста биљежио одређене моменте који су се њему чинили важним - казао је Бањац.

Јединственост ове изложбе огледа се у начину на који Волфганг Лернер преиспитује и презентује друштвене, историјске, социјалне, индивидуалне и колективне факторе. Сви они истовремено постоје и не постоје, живе у причама и сјећањима једних, док су потпуно непознати другима, а заједно сачињавају овај свијет који истовремено и јесте и није онакав каквим га доживљавамо.

Као што је сваки циклус у ствари композитни мозаик пажљиво бираних кадрова једног града, тако сви ти градови у цјелини чине једну јединствену мапу свијета.

- Ако пажљиво погледате фотографије, примијетићете да на њима нема препознатљивих детаља дотичних градова, па тако нећете ни знати о ком граду је ријеч - рекао је Лернер.

Волфганг Лернер је у склопу своје изложбе у Бањалуци представио неколико циклуса фотографија као и видео-радова - “Град и град”, “Мединео”, “Стандардни град” и “Град без имена”, које ће публика имати прилику да погледа све до 30. августа 2019. године.

Реализовао је више десетина самосталних и групних изложби у Аустрији, Русији, Енглеској, Мексику и другим државама. Добитник је престижне Хенкелове награде за младог умјетника 2009. године, а као стипендиста различитих фондова боравио је и стварао у Енглеској, Француској, Италији и Мексику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана