Кустурица: Живимо у времену видео-игара

Срна
Кустурица: Живимо у времену видео-игара

Београд - Умјетност увијек доводи до бољег разумијевања, али ми смо прошли вријеме умјетности и живимо у времену видео-игара и такозване научне културе, изјавио је данас у Београду прослављени редитељ Емир Кустурица на почетку округлог стола "Уметност у временима кризе и ратова: Поглед из данашњице".

Кустурица је у Југословенској кинотеци нагласио да се умјетници различито понашају у миру и у рату, те истакао да је однос умјетника према рату увијек однос према нечему врло сложеном.

"У прошлости су се групе умјетника бавиле убијањем као естетским чином. С друге стране, велики књижевници су правили портрете људи у стању у којем је индустрија рата произвела индустрију депресије и невоља које су се шириле попут куге. Умјетност се производи паралелно са ратом, а невладине организације постоје да би испричале приче о пораженом, док њихови шефови и даље шире рат", рекао је Кустурица.

Према његовим ријечима, укидање биоскопа као емоционалног израза и довођење људи у сферу гледања у телефоне и екране довело је готово до укидања филмске умјетности, преноси "Спутњик".

"Срећом, и даље постоји књижевност, али, на несрећу, све већи број људи пише, а све мање њих чита. Налазимо се у врзином колу и пред неком великом промјеном која ће донети нови квалитет. Не треба бити песимиста", рекао је Кустурица.

Округли сто је централни догађај дводневног скупа "Београдски контрапункт", који се трећи пут одржава у Београду у организацији Министарства културе и информисања Србије као покретача и Завода за проучавање културног развитка као реализатора.

Циљ скупа је да окупи умјетнике и мислиоце из разних дијелова свијета који доприносе разумијевању савремених свјетских токова, односно, ситуације у којој се човјек данас налази.

Учесници скупа су и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, писци Слободан Деспот и Мухарем Баздуљ, као и писци Хабиб Ахмадзаде /Иран/, Џанг Ђићинг /Кина/ и Герман Садулајев /Русија/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана