Дружење Зворничана са Марком Шелићем Марчелом

Срна
Дружење Зворничана са Марком Шелићем Марчелом

Зворник - Књиге “Хигијена несећања”, “Малтерего” и “Заједно сами” Марка Шелића Марчела промовисане су на књижевној вечери у зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци.

Шелић је у разговору са публиком рекао да је писање покушај потраге за саговорником, свакако уз пуну истину да писац нема право да фуснотира своје дјело у смислу шта је хтио да каже, а најчешће каже управо оно што је рекао.

“То не значи да је то оно што људи желе чути јер то мало зависи и од њих, или шта могу или шта треба да схвате”, рекао је Шелић и нагласио да није посао стваралаштва да шаље готове поруке у смислу неких рецепата за живот јер то раде мотивациони говори, а не стваралаштво.

Он је додао да стваралаштво више треба да отвара добра питања или евентуално да поставља неке путоказе па да људи сами нађу своје одговоре, али пошто стваралац не нуди готове одговоре онда нема право ни да тврди како треба да буде схваћен.

“Због тога су ове прилике или књижевне вечери потребне да писац својим присуством допринесе контакту између књижевног дјела и публике најбоље што може”, рекао је Шелић.

Говорећи о даљим активностима, Марчело, који је и познати репер, рекао је да тренутно ради концептуално два различита албума и нови роман, као завршетак књижевног серијала и додао да не смије гарантовати када ће све то бити завршено.

“Мени лично се допада та смјена динамике, зато што је проза у мом случају посао за једну особу, а музика, опет у мом случају, тимски рад”, истакао је Шелић.

Према његовим ријечима, пошто је писање усамљеничка работа, и онда када је таман превише усамљеништва услиједи тимски рад који све то добро компензира и комбинује, али су због тога оба процеса сразмјерно спорија па су прогнозе неизвјесне када ће све то бити готово, мада се нада до краја године.

Директор Народне библиотеке и музејске збирке Нега Стјепановић рекла је да се оваквим књижевним вечерима пружа прилика читаоцима да у конкретном разговору са аутором сазнају шта га покреће и мотивише да ради управо то што ради.

“Шелић је представник сјајне генерације која је, нажалост, много тога пропустила и прошла кроз тежак период, али управо због тога он је изузетан хроничар једног времена, шаљући својим књижевним дјелима поруке, прије свега, младим људима”, рекла је Стјепановићева.

Истичући да је ово књижевно вече под називом “Дружење са Марком Шелићем Марчелом” усмјерено ка младим људима, Стјепановићева је додала да се Народна библиотека труди да задовољи критеријуме свих суграђана, свих старосних и образовних структура, да нико не буде занемарен када је ријеч о књижевним сусретима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана