“Императив” сунце књижевног неба

Миланка Митрић
“Императив” сунце књижевног неба

Бањалука - Чини ми се да је “Императив” као неко сунце грануло послије много мрака у Бањалуци јер ми који смо овдје стварали и писали увијек смо морали испод радара да се организујемо по неким кафићима. Сад заиста имамо мјесто гдје можемо да причамо о књижевности и да покажемо да то није хоби неколицине људи, него да је књижевност важна за културу цијелог једног града и поднебља.

Рекла је ово књижевница Лана Басташић, која је наступила на другом Фестивалу књижевности “Императив”, на “Арт тераси” Банског двора Културног центра, у оквиру програма “Ноте и слова”. Публика је имала прилику да ужива у одломцима њеног романа “Ухвати зеца”, те да чује музику коју је пуштала. Она је наступила у оквиру трећег дана овог фестивала, а током овог викенда, сви они занесени и заљубљени у писану ријеч, у Банском двору су могли да присуствују бројним интересантним и инспиративним програмским садржајима. Трећи дан је био предвиђен и за промоцију романа “Кућа Иване Ђилас”, али и “Поезију ће сви читати” у оквиру којег су стихове читали Огњенка Лакићевић и Давид Којчиновић.

- Занимљиво је да су увек постојали музички фестивали, не знам зашто и књижевност не би имала исти третман да се приближи људима. Одлична је организација фестивала, ово је баш било уживање - рекла је Лакићевићева.

Викенд на фестивалу донио је и читање поезије Мирјане Бобић-Мојсиловић и Горана Гаврића Грге, те “Ноте и слова” уз Ђорђа Микетића (аутора романа “Парадајз”) и пратиоца на гитари Уроша Ђунисијевића.

Музика, стихови, реченице из романа, вино и киша, уз сајамски дио у концертној дворани - све то је додатно допринијело празничној књижевној атмосфери ових хладњикавих дана. Прави мали рај за оне који су ту да удахну књижевност у свим њеним облицима.

Фестивал, који организује Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, биће затворен вечерас. На програму посљедњег дана је промоција збирке прича Румене Бужаровске “Никуда не идем” (18 часова), “Поезију ће сви читати” уз Владимира Табашевића и Владану Перлић (19 часова), те “Ноте и слова” са Стевом Грабовцем. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана