“Императив” слави писану ријеч и домаће ауторе

Миланка Митрић
“Императив” слави писану ријеч и домаће ауторе

Бањалука - Сваки дан чекамо нешто. Неко чека концерт омиљеног бенда, неко нови филм, неко жељно чека излазак нове епизоде серије, неко пак да омиљени аутор коначно објави нову књигу.

Свима који уживају у књижевности, и који су жељно ишчекивали почетак фестивала који слави писану ријеч и домаће ауторе једном чекању је дошао крај.

Други Фестивал књижевности “Императив”, у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” биће отворен вечерас у 17.30 у Банском двору Културном центру.

Концертна дворана, која је иначе мјесто гдје публика има прилику да чује разноврсне и квалитетне музичке наступе, овај пут ће бити мјесто сајма, гдје ће свој звук пуштати шушкаве странице књига и мјесто гдје ће сви пронаћи нека дјела која одавно траже, случајно открити нешто ново или само занесено лутати кроз прави мали књижевни рај.

Након отварања, први на реду је програм “Промоције” у оквиру које ће ауторка из Мостара Сенка Марић вечерас у 18 часова представити свој роман “Кинтсуги тијела”. Од 19 часова љубитељи поезије на Арт тераси ће моћи да уживају у стиховима Милана Ракуља из Бањалуке и Дарка Цвијетића из Приједора, а у оквиру програма “Поезију ће сви читати”.

Прво фестивалско вече биће завршено програмом “Ноте и слова” у оквиру којег ће аутор из Новог Сада Бојан Кривокапић читати одломке из свог романа “Пролеће се на пут спрема” и пуштати музику која га је инспирисала док је писао.

У наредних неколико дана, све до понедјељка, поред наведених, своју прозу, поезију и инспиративну музику представиће бројни аутори из државе и региона.

- У програму “Разговори са писцима” представићемо ауторке чија дјела су изазвала велику пажњу у региону у претходној години, а то су Румена Бужаровска, Јелена Ленголд, Ивана Ђилас и Тања Ступар-Трифуновић која ће на “Императиву” представити свој нови роман “Откако сам купила лабуда” - рекла је портпарол  “Императива” Александра Маџар.

У програму “Поезију ће сви читати”, своје стихове ће представити аутори из региона:  Драго Гламузина, Огњенка Лакићевић,  Владимир Табашевић и Мирјана Бобић-Мојсиловић, али и млади бањалучки пјесници Михаела Шумић, Давид Којчиновић, Владана Перлић и Горан Гаврић Грга, који су домаћини пјесницима из региона.

- У програму “Ноте и слова” своје текстове ће ове године читати млади писци који ће пуштати музику која их је инспирисала док пишу, а то су Лана Басташић, Стево Грабовац, Нина Тиквеша и Ђорђе Микетић - додала је Маџарева.

Као посебно важни, издвојени су програми за дјецу  и младе “Лектира у подне”, у оквиру којег ће писци разговарати са средњошколцима и упознавати их са савременим домаћим књижевницима, те “Бајковница” - школа креативног писања коју ће водити Тања Ступар-Трифуновић.

- Пажљивим приступом дјеци и младима стварамо нову базу читалаца и нову публику на књижевним догађајима што је један од основних циљева нашег фестивала - стварање нове публике кроз организовање програма за дјецу и младе - навела је Маџарева.

Излагачи

 

Током пет фестивалских дана, своја издања представиће “Имприматур”, “Арт Принт”, “9. димензија”,  антикваријат “Рамајана”, “Лом”,”Vooka”,”ВБЗ”, “Сандорф”, “Клио”, “Bybook”, “Геопоетика”, “Контраст” и “Пчелица”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана