Фестивал књижевности “Императив”: Слављење живота, поезије и музике

Миланка Митрић
Фестивал књижевности “Императив”: Слављење живота, поезије и музике

Бањалука – Домаћи аутори, лијепи штандови испуњени новим и старим издањима књига, поезија, проза, музика, ходници освијетљени присутношћу књижевности и људи који је воле, заједно чине један фестивал, који слави писану ријеч.

Други фестивал књижевности “Императив”, који организује Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, отворен је у Банском двору Културном центру.

Након отварања сајамског дијела фестивала у концертној дворани, у црвеном салону је промовисано дјело “Кинтсуги тијела” књижевнице Сенке Марић из Мостара. Са Марићевом су о роману говориле Вања Шушњар-Чанковић и Кристина Љевак.

Током разговора осврнуле су се на инспирацију за стварање дјела, које говори о тешкој болести која је задесила једну жену, вођено личним искуством, а преточено у ријечи и странице књиге. Патња и бол, преживљавање и слава живота. Све то и још више је стало у “Кинтсуги тијела”.

- Приватно сам морала да сасвим побиједим све емоције које сам имала и да те емоције буду артикулисане у роман. Бавила сам се књижевношћу, а нисам се бавила болешћу. Хтјела сам да прикажем како је узети такво искуство и преточити га у нешто што функционише као квалитетна озбиљна књижевност, сасвим поштујући правила форме - испричала је Марићева.

Наставак програма првог дана фестивала публици је понудио хладњикав, али заиста пријатан угођај, уз звуке кише на “Арт тераси”. У дијелу вечери “Поезију ће сви читати” своје стихове читали су Милан Ракуљ и Дарко Цвијетић. Сукоб двије различите душе, два различита пјесника, који су се сусрели негдје на средини и својим стиховима испољили све оне дивне, тужне, лијепе, али и страшне ствари које чине све што јесмо. Неки би рекли да су стихови приказали све боли људске, до сржи костију и начинили кишом окупану хладноћу још снажнијом. Други би рекли да су стихови приказали радости, мале опијености животом и љубав. И једни и други би били у праву.

За завршетак вечери остављена је музика. У оквиру програма “Ноте и слова” књижевник Бојан Кривокапић је публици читао одломке из романа “Пролеће се на пут спрема”, те пуштао музику која га инспирише. Кривокапић је исказао посебно задовољство јер је дио једног оваквог фестивала, у част књижевности, поезије и музике.

- Овај фестивал је једно од важних окупљања у целој бившој Југославији. Никад довољно књижевних догађаја и књижевних окупљања. Заиста навијам да се што чешће догађају књижевни програми, јер су они, иако живимо у тешким временима изузетно важни. Књижевност је простор слободе и простор другачијих светова - рекао је Кривокапић.

Кривокапић је наредног дана учествовао у једном од посебно значајних програма, а то је “Лектира у подне”, гдје су присутни средњошколци могли да чују разговор са њим и књижевником Бекимом Сејрановићем, а одржана је и “Бајковница”, школа креативног писања са Тањом Ступар-Трифуновић.

Другог фестивалског дана, у оквиру програма “Поезију ће сви читати”, превиђен је наступ Горана Гаврића Грге и Мирјане Бобић-Мојсиловић, те “Ноте и слова” са Ђорђем Микетићем.

Сајамски дио фестивала отворен је сваки дан од 10 до 20 часова, “Лектира у подне” ће бити одржавана сваки дан од 12 часова, а “Бајковница” од 17 часова. Фестивал ће бити затворен у понедјељак.

Субота

 

18.00 - промоција - Ивана Ђилас, црвени салон 19.00 - “Поезију ће сви читати”, Огњенка Лакићевић и Давид Којчиновић, “Арт тераса” 21.00 - “Ноте и слова”, Лана Басташић, “Арт тераса”

 

Недјеља

 

18.00 - промоција - Тања Ступар-Трифуновић, у црвеном салону 19.00 - “Поезију ће сви читати”, Драго Гламузина и Михаела Шумић, “Арт тераса” 21.00 - “Ноте и слова”, Нина Тиквеша, “Арт тераса”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана