Обрни, окрени

Вељко Зељковић

У Парламенту БиХ не може се наћи ни слика заставе Републике Српске, а камоли комадић ове тробојке. Нема је, иако у раду ове институције партиципирају представници оба ентитета. Равноправно. Тако би бар требало да буде. Борислав Бојић је одлучио да отвори ову причу.

Овај посланик Демократског народног савеза у Представничком дому Парламента БиХ затражио је да се у сали Представничког дома и Дома народа постави застава РС. Али и ФБиХ и Брчко дистрикта. Да поред државне равноправно стоје и ове три.

Зашто би некоме то сметало?

Бојић је овај приједлог изнио приликом расправе о  Приједлогу закона о допунама Закона о застави БиХ. Саша Магазиновић, предлагач ових измјена, сматра како је врло битно да се законом дефинише начин истицања државних симбола.

Наводно је и струка дала своје мишљење. Магазиновић је затражио да се застава убудуће истиче и користи у свом “нормалном” положају, што значи да су бијеле звјездице ближе јарболу, а он увијек са лијеве стране.

Уколико би се она, пак, истицала вертикално, да се онда она - “из нормалног хоризонталног положаја у вертикални положај доводи ротацијом слијева надесно, у правцу кретања казаљке на сату”. 

Можда је требало и одредити тачне димензије заставе, али и величину барјака, те од ког материјала може бити сачињен. Да не би касније било неких недоумица.

Када би неко “са стране” читао овај приједлог, вјероватно би се запитао о каквој се то држави ради. Можда немамо плате од 2.000 марака (они који предлажу овакве законе имају и дупло веће), али зато ћемо имати закон у којем ће бити тачно дефинисано у ком правцу казаљке на сату ће се моћи окретати застава БиХ.

Уколико неко погријеши, биће санкционисан. Да не би било неспоразума, можда би у РС требало да размисле да донесу сличан закон, јер би неко могао погрешно истакнути заставу, окренути је наопачке, па тако изазвати међународни инцидент. Шта ако неко помисли да се ради о руској застави?

Подсјећања ради, овај закон је већ мијењан у два наврата. Посљедњи пут 2014. године, када су додате казнене одредбе за погрешно коришћење државних симбола. Обрни, окрени... је л' оно би на десну или лијеву страну...

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана