За премлаћивање и пљачку станодавца 10 година робије

Небојша Томашевић
За премлаћивање и пљачку станодавца 10 година робије

Бањалука - Радомир Томић Џаја (50) из Станара осуђен је у бањалучком Окружном суду на 10 година робије јер је претукао и опљачкао станодавца П. С. (81) у његовој кући у бањалучкој улици Франа Супила.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је Томић закључио с Окружним тужилаштвом у Бањалуци.

Томић је због разбојништва осуђен на девет и по година, а због одузимања  и оштећења туђе ствари, односно аутомобила од П. С. још осам мјесеци па му је изречена јединствена казна.

Према пресуди Томић, који је већ одлежао 20 година затвора због пљачки и два убиства, напао је станодавца П. С. 11. децембра прошле године. Наводи се да је тог дана провалио врата собе у којој је на кревету спавао старац, те се попео на њега и кољенима му стао на стомак и груди. Старац се пробудио, а он га је ударио песницом у главу тражећи од њега да му да новац. Током напада из џепа му је узео 100 КМ, те наставио да га туче тражећи да му да још новца. Старац је рекао да ће му дати све што има ако престане да га туче, након чега је разбојник сишао с њега и с камина у кући узео телефон “ајфон”, кључеве од аутомобила “киа” и кутију с “цептер” посуђем. Старцу је запријетио да ће убити њега и побити му породицу ако позове полицију, те је изашао из куће сјео у старчев аутомобил и побјегао.

Томић је ухапшен три дана након пљачке у мјесту Лупљаница у општини Дервента.

Током тродневне потјере он је старчев аутомобил оставио у Церанима код Дервенте, а од полиције се скривао на ужем подручју Бара. За њим су трагали припадници Јединице за подршку Полицијске управе Добој са службеним псима и дроном. Након што га је полиција уочила за њим је кренула драматична потјера која је трајала пет километара. Томић је већ одлежао двадесетогодишњу затворску казну, јер је у два разбојништва убио двије особе. Он је 29. децембра 1997. током пљачке бензинске пумпе у Тедином Хану код Станара убио радника, а жртва другог његовог разбојништва је старац са подручја Појезне. Томић је из затвора изашао 25. маја 2018, а током издржавања казне није добио ниједан слободан дан, нити једну ванзаводску погодност што говори такође о његовом понашању.  Након издржавања затворске казне боравио је код брата у Митровићима, код Станара, одакле се преселио у Бањалуку.

Притвор

Након изрицања пресуде Радомиру Томићу продужен је притвор који може најдуже трајати девет мјесеци. Према том рјешењу притвор му је продужен због бојазни да ће поновити кривично дјело. Притвор му се рачуна од 15. маја па надаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана