Оптуженом за злостављање дјевојчице поново суде

Небојша Томашевић
Оптуженом за злостављање дјевојчице поново суде
Оптуженом за злостављање дјевојчице поново суде

Бањалука - Врховни суд РС укинуо је првостепену пресуду којом је Бранислав А. (43) осуђен на шест година затвора због кривичног дјела полно насиље над дјететом и случај је враћен на ново суђење у Окружни суд Бањалука.

- Вијеће је након разматрања уважило жалбу браниоца оптуженог, па је пресуда укинута. Одлучено је да поступак буде поновљен у првостепеном суду - казали су у Врховном суду РС, не наводећи друге детаље.

Због осјетљивости случаја и заштите жртве суђење је било затворено за јавност и нису изношени детаљи оптужбе.

Према незваничним информацијама, Бранислав је осуђен због сексуалног злостављања једанаестогодишње рођаке.

Бањалучки Окружни суд првостепену пресуду му је изрекао у фебруару ове године. Том пресудом му је у изречену казну од шест година затвора урачунато и вријеме које је провео у притвору од 23. јуна до 6. септембра 2017. године.

Браниславу је тада изречена и забрана приближавања и комуницирања с жртвом у трајању од три године.

- Ова безбједносна мјера ће бити спроведена након правоснажности пресуде. Међутим, вријеме проведено у затвору не урачунава се у трајање поменуте мјере - наведено је из Окружног суда током изрицања првостепене пресуде.

Према незваничним сазнањима Бранислав је ухапшен крајем јуна прошле године, а током испитивања у полицији је признао злочин. Цијели случај је откривен захваљујући школи коју дјевојчица похађа и то након што се она повјерила једној од наставница. Дјевојчица јој се пожалила да је стриц злоставља, па је шокирана наставница алармирала надлежне службе. Покренута је истрага и уз помоћ социјалних радника, психолога и других стручњака жртва је испричала кроз какав пакао је пролазила, наводећи да је злостављана у својој кући, у коју је стриц навраћао док су јој родитељи били одсутни.

Кривичним законом Републике Српске запријећена је казна за полно насиље над дјететом од најмање пет година затвора.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана