Оптуженом за злостављање дјевојчице поново суде

Небојша Томашевић
Оптуженом за злостављање дјевојчице поново суде

Бањалука - Врховни суд РС укинуо је првостепену пресуду којом је Бранислав А. (43) осуђен на шест година затвора због кривичног дјела полно насиље над дјететом и случај је враћен на ново суђење у Окружни суд Бањалука.

- Вијеће је након разматрања уважило жалбу браниоца оптуженог, па је пресуда укинута. Одлучено је да поступак буде поновљен у првостепеном суду - казали су у Врховном суду РС, не наводећи друге детаље.

Због осјетљивости случаја и заштите жртве суђење је било затворено за јавност и нису изношени детаљи оптужбе.

Према незваничним информацијама, Бранислав је осуђен због сексуалног злостављања једанаестогодишње рођаке.

Бањалучки Окружни суд првостепену пресуду му је изрекао у фебруару ове године. Том пресудом му је у изречену казну од шест година затвора урачунато и вријеме које је провео у притвору од 23. јуна до 6. септембра 2017. године.

Браниславу је тада изречена и забрана приближавања и комуницирања с жртвом у трајању од три године.

- Ова безбједносна мјера ће бити спроведена након правоснажности пресуде. Међутим, вријеме проведено у затвору не урачунава се у трајање поменуте мјере - наведено је из Окружног суда током изрицања првостепене пресуде.

Према незваничним сазнањима Бранислав је ухапшен крајем јуна прошле године, а током испитивања у полицији је признао злочин. Цијели случај је откривен захваљујући школи коју дјевојчица похађа и то након што се она повјерила једној од наставница. Дјевојчица јој се пожалила да је стриц злоставља, па је шокирана наставница алармирала надлежне службе. Покренута је истрага и уз помоћ социјалних радника, психолога и других стручњака жртва је испричала кроз какав пакао је пролазила, наводећи да је злостављана у својој кући, у коју је стриц навраћао док су јој родитељи били одсутни.

Кривичним законом Републике Српске запријећена је казна за полно насиље над дјететом од најмање пет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана