Инспектори сумњају у судије

Небојша Томашевић
Инспектори сумњају у судије

Бањалука - Бивши полицијски инспектори Срђан Радуловић (34) из Бањалуке и Огњен Стијак (34) из Костајнице, којима се поново суди због шверца наркотицима, затражили су изузеће судског вијећа бањалучког Окружног суда јер сматрају да су они пристрасни.

Захтјев за изузеће биће разматран на општој сједници Окружног суда. Адвокат Радуловића, Милан Романић казао је да сматрају да вијеће не може бити објективно јер је између осталог под утицајем медија.

- Уставни суд БиХ је већ казао да ово вијеће у ранијем поступку није цијенило доказе одбране. Незаконита је и одлука вијећа да опет саслуша свједоке Славка Ђурића и Горана Бошњака - казао је Романић.

Додао је да је у овом случају већ тражио изузеће Републичког тужилаштва и истакао приговор на надлежност Суда. Његовим захтјевима придружио се и оптужени Стијак и његов адвокат Маринко Бркић. Због тога је овај поновљени процес опет одгођен. Оптужени Стијак је вијеће обавијестио да ради и борави у Минхену, па је затражио да се суђења заказују понедјељком да би што мање одсуствовао с посла.

Његовој молби је удовољено, а он се затим упустио у расправу са судијама о начину извођења доказа. Казао је да суд не може поново да изводи доказе ако се за то не створе услови јер то наведено у одлуци Уставног суда. Члан судског вијећа и предсједница Окружног суда Марија Аничић-Згоњанин је казала да је његова примједба увреда и да мора бити коректан. У овом поступку јуче је, између осталих, требало да свједоче и начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС Дарко Илић и полицијски инспектор Дубравко Кременовић. За свједока је позван и тужилац Младен Митровић који је водио овај случај који јуче није дошао, али је оправдао изостанак.

Стијак и Радуловић били су правоснажно осуђени на  16 и по година затвора због организованог шверца наркотицима. Стијак је добио пет и по, а Радуловић 11 година робије. Пресуду Врховног суда РС овом двојцу укинуо је Уставни суд БиХ због повреде права на правично суђење. Након тога Врховни суд је предмет вратио бањалучком Окружном суду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана