Убистава која су шокирала БиХ

nezavisne.com
Убистава која су шокирала БиХ

Един Гачић (43), бивши припадник одреда “Ел Муџахид”, који је два убиства одробијао, а још два му се стављају на терет, само је један од убица чији крвави походи леде крв у венама.

“Независне” доносе хронологију неких од најјезивијих злочина од 2005. године до данас. Болесни умови, у неким од случајева, нису бирали жртве, па су се на њиховом списку за одстрел нашла и дјеца, мајке, браћа...

Мотиви за вишеструка убиства су разнолики - од психичког поремећаја џелата до несугласица због имовине.

Своје жртве су клали, убадали ножем, или пак решетали из пушке.

Поклао дјецу па се објесио

 

Адмир Совић (37) је у кући, у бихаћком насељу Мали Луг, заклао своје троје дјеце па се објесио.

Претходно је, како постоје тврдње, посјећивао врачару која се бави црном магијом како би сазнао зашто му је жена отишла од куће. Након тога одлучио се на монструозан чин - ножем је заклао дјецу, па пресудио себи.

Незапамћена трагедија догодила се 13. децембра прошле године. Најмлађе дијете имало је тек двије и по године, средње пет, најстарије седам.

У соби крвавих зидова пронађен је нож којима је пресуђено дјеци, али и опроштајно писмо језиве садржине.

Малишани које је отац свирепо заклао кухињским ножем, а потом тијела смјестио у кревет, сахрањени су у једном дану. Совић, који се у истој кући објесио, сахрањен је дан раније.

Искасапио најрођеније

Незир Каменица (22) осуђен је почетком прошлог мјесеца на 20 година затвора јер је, по пресуди, 2. маја 2017. у селу Богушићи, код Горажда, убио мајку Зехру Кавазовић, баку Шемсу Џабија, те очуха Ифета Кавазовића.

Стравичан злочин догодио се у кући, гдје је сјекирама искасапио најрођеније. Каменица је осуђен јер је узео двије сјекире, од којих је једну, мању, ставио за пас иза леђа, те ријешио да на окрутан и подмукао начин побије укућане.

Очуха Ифета, који је био за компјутером, с леђа је ударио по глави и тијелу. У том тренутку ушла је његова мајка Зехра, те је Незир једну сјекиру забио у врата, а потом извадио мању сјекиру иза паса и почео ударати мајку. Баку Шемсу је напао сјекиром у њеном кревету на спрату.

На крају је тијела одвукао у каду и покрио деком, а из џепова им узео новац за аутобуску карту до насеља Илиџа у Сарајеву, гдје се наредног дана предао.

Изрешетао шумаре

Сабахудин Хабиб (49), звани Будо, осуђен је лани на 34 године робије због троструког убиства, које се догодило 21. марта 2017.

Хабиб је, према оптужници по којој је проглашен кривим, у селу Соколина, надомак Доњег Вакуфа, хицима из аутоматске пушке изрешетао раднике Управе за шумарство Ферида Рахмановића (48) и Омера Башића (49), као и власника локалне пилане Шевку Драгиновића (51).

Они су покушали спријечити Хабиба у његовој намјери када је он, како је одраније познато, покушао извући два метра дрва из шуме.

Хабиб је од препродаје дрва издржавао породицу и родитеље, те је, схвативши намјеру шумара, за њих припремио сачекушу на шумском путу.

Услиједио је физички обрачун, а када ни то тројицу шумара није зауставило у њиховој намјери, Хабиб је, по оптужници, отишао по пушку, те је почео пуцати.

Испалио 30 метака

Мухамед Кадирић (37) је у селу Врхпоље, код Санског Моста, хицима из аутоматске пушке убио тројицу комшија, Сафета Кадирића, познатијег као Папо, Емира Бајрића и Елказа Разића. Мухамед је у фебруару 2018. у Кантоналном суду Бихаћ добио 34 године затвора.

Злочину, почињеном 24. фебруара 2017. године, кумовао је алкохол, јер су прије тога сви заједно сједили и пили у Мухамедовој брвнари.

Претпоставља се да су се током пијанке спорјечкали у вези с нечим, након чега је Мухамед зграбио пушку и у комшије испалио читав оквир од 30 метака. Разићево тијело пронађено је на кревету, Сафетово на поду, а Бајрићево на излазу из брвнаре. Полиција је о убиству обавијештена у 14.30, а како сазнајемо, Мухамед је сам повикао комшијама да зову полицију и да је убио поменуту тројицу.

Десетине убода

Кантонални суд Ливно у фебруару 2017. донио је одлуку да троструком убици Анти Ничеу (39) из Сухаче, код Ливна, буде одређен присилни смјештај у психијатријској здравственој установи.

Ниче је оптужен за убиство мајке Луце (66), глувонијемих брата Матка (46) и снахе Сандре (44). Злочин се догодио 30. октобра 2015. у Сухачи, код Ливна.

Из суда је тада појашњено да је код оптуженога урачунљивост у вријеме злочина била потпуно искључена, односно да је био неурачунљив, те да је, с обзиром на његово стање и прогресију, опасан и за себе и за околину.

Према оптужници, Ниче је злочин починио у вечерњим часовима, након повратка из једномјесечног притвора због породичног насиља.

Након што је дошао кући, са чак 35 убода кухињским ножем усмртио је мајку, глувонијемог брата усмртио је с осам убода, а његову такође глувонијему супругу Сандру избо је шест пута и затим побјегао. Касније је ухапшен.

Крвави поход због куће

Драган Ђокић (63), пензионисани полицајац из Лопара, 28. децембра 2012. убио је у том граду троје и ранио једног члана породице свог брата. Након тога је сам себи пуцао у главу, али је преживио и осуђен је на 38 година затвора.

Према пресуди, Драган је из аутоматске пушке пуцао на брата Милета и његову супругу Мару. Мара је на мјесту остала мртва, а Миле је успио побјећи. Међутим, убица тад улази у стан Милетовог сина Дражана Ђокића, којег је убио на улазу.

Дражанова супруга Мира са дјецом је побјегла у собу, али је помахнитали убица дошао за њима и испалио је више хитаца који су убили Миру и тешко ранили њеног тада тринаестогодишњег сина, док је смрт избјегла њена деветогодишња кћерка, која се сакрила иза фотеље.

Мјештани су раније испричали да Драган није могао да прихвати што је њихов отац породичну кућу преписао на Милетовог унука, а што је, тврде, окидач за овај злочин.

Клао мјештане

Душевни болесник Недим Фејзић, тада четрдесетогодишњак, 14. маја 2010. године у крвавом походу у селу Хлапчевићи, код Високог, заклао је три особе, а повриједио њих седам, од чега четворо дјеце.

Месарским ножем у свом монструозном походу у четири куће убио је Џеваду Башини (41), Мехмеда Рожајца (76) и његову снаху Зинету Рожајац (36), а теже повриједио Џевада Херцеглију (47), Салиха Капу (53), Фатиму Букву (31), те још четворо малишана у доби од двије до четири године.

Фејзића су чак ударали лопатом, али га нису успјели зауставити у крвавом походу који је учинио у стању неурачунљивости.

Суђење Фејзићу окончано је 26. фебруара 2011. На суду је казао да је направио масакр због гласова које је чуо. Фејзићу тада није изречена затворска казна, него му је одређен присилни смјештај на форензици Казнено-поправног завода Зеница и његов боравак се продужавао по шест мјесеци. Након тога, завршио је на Психијатрији у Сокоцу, гдје је боравио све до прошле године, када је умро.

Дугови повукли обарач

Тада педесетогодишњи Мехмед Муховић, 3. децембра 2009. године, у сарајевском насељу Ступ, убио је три особе.

Он је, како је раније објављено, затекао у изнајмљеној кући три рекеташа, који су из Србије, а који су се с Муховићем познавали одраније.

Они су тада почели тући Муховића, потом је његова супруга истрчала вриштећи на улицу, након чега су га пустили, бојећи се да неко од комшија не уђе у кућу.

Муховић је то искористио, узео пиштољ и убио их. Његове жртве су Видосав Диковић (51) и Слободан Витезовић (59) из Ужица, те Зорица Мандић (47) из Севојна у Србији.

Током суђења је установљено да је тројка из Србије допутовала у Сарајево да би с Муховићем разговарали о нерашчишћеним пословним односима и исплати новчаног дуга који је Муховић имао према њима. Осуђен је на 20 година затвора, а у КПЗ-у Зеница се 6. маја 2015. године убио.

Пуцњи у рођаке и комшије

Тада четрдесетпетогодишњи Томислав Петровић је у зору 29. маја 2008. године у тузланском насељу Липница из пиштоља у стању неурачунљивости убио шесторо рођака и комшија, а једно лице тешко ранио.

Након што се аутобус зауставио на станици у засеоку Трстје, хицима је у том возилу убио Драгицу Маркановић, Нику и Мару Петровић, а тешко ранио возача Мурсела Чолића, који је једини преживио масакр.

Током крвавог похода, убица је Иву Маркановића покосио у његовој кући, а Мију и Кају Петровић на кућном прагу. Петровић је неколико пута пунио пиштољ, а након монструозног пира покушао је запалити аутомобил свог рођака, гдје га је полиција ухватила. Ухапшен је након што је остао без муниције.

У првостепеном поступку, Петровић је осуђен на 40 година затвора, али је другостепени суд ту пресуду поништио, Петровића прогласио неурачунљивим, те му одредио лијечење у психијатрији.

Након масакра чекао полицију

До тада мирни домаћин Војислав Планинчић (71), из села Берег, код Сокоца, 18. марта 2005. године је насумично из пиштоља пуцао на комшије и убио четворо.

Усмртио је Миљу Батинић, супружнике Деливоја и Стојку Божић, те Борку Божић. Војислав је, по ријечима мјештана, око 9.30 кренуо из своје куће кроз село. Ослањајући се о штап, ушао је у куће Батинића и Божића у којима је убио Миљу Батинић, Стојку и Борку Божић.

На Деливоја је пуцао у штали, а притом је ранио и коња. Након крвавог пира отишао је својој кући и испричао супрузи шта је урадио. Након тога је сачекао долазак полиције, којој се мирно предао. Осуђен је на 28 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана