Полицајац шамарао на Илиџи грађанина, остали посматрали VIDEO

klix.ba
Полицајац шамарао на Илиџи грађанина, остали посматрали VIDEO

Сарајево - На подручју сарајевске општине Илиџа забиљежен је случај полицијске бруталности, а све су снимили пролазници.

Полицијски службеник на снимку, који је објавио портал "klix.ba" удара шамар непознатом мушкарцу, што се у овом случају сматра тешком повредом службене дужности.

"Немој ми се ништа печити. Разгули, разгули...", говори полицајац на почетку видеа.

Док непознати мушкарац наставља причати, полицајац му прилази и удара шамар узвикујући: "Шта кажеш, шта кажеш".

Група од осталих пет-шест полицајаца није реаговала. Један од њих пришао је и записао мушкарца који се на крају видео снимка удаљава од њих. На мјесту догађаја могу се видјети и два полицијска аута. 

Према Закону о полицијским службеницима БиХ, тешком повредом службене дужности сматра се нарушавање јавног реда и мира, посебно непристојним и грубим понашањем, тучи на јавном мјесту или било којом другом радњом којом се нарушава јавни ред и мир те углед полицијског органа, без обзира на вријеме и мјесто догађаја. 

Када је ријеч о употреби силе, полицијски службеник може употријебити силу само када је то пријеко потребно и искључиво у мјери потребној ради остварења законитог циља.

Средства присиле, као што су физичка сила, укључујући борилачке вјештине, палица, средства за везивање, уређај за присилно заустављање особа или возила, хемијска средства, ватрено оружје, службени пси, водени топови, специјална возила, специјалне врсте оружја и експлозивне направе, могу се употријебити када је то потребно за заштиту људских живота, одбијање напада, савладавање отпора те спречавање бијега.

Поред тога, полицајац је прије употребе било којег средства присиле дужан дати упозорење, осим ако би то могло угрозити сигурност полицијског службеника или друге особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана