Детаљи крвавгог похода бившег муџахедина Едина Гачића

Н. Томашевић, Ж. Домазет
Детаљи крвавгог похода бившег муџахедина Едина Гачића

Сарајево - Троструки убица и бивши припадник злогласног одреда “Ел муџахид” Един Гачић (43) родом из Бањалуке, који данима измиче полицији, осумњичен је за убиство полицајца Махира Бегића у Суходолу код Сарајева.

Тужилаштво Кантона Сарајево против Гачића је отворило истрагу због овог злочина, а за њим данима већ трагају скоро све полицијске агенције у БиХ због убиства трговца које је недавно починио у Коњицу. У потрагу за њим су укључени и дронови, хеликоптер Федералне управе полиције, деминерски тимови, а након открића да је он вјероватно убица Бегића, потрага је проширена.

Гачића сумњиче да је полицајца Бегића усмртио у суботу око 18 часова недалеко од објекта Центра за обуку полицијских кадрова ФУП-а, којег је обезбјеђивао у Суходолу код Тарчина у сарајевској општини Хаџићи. Бегићево тијело у локви крви пронашао је његов колега који је дошао да га замијени на стражи. Гачић је овај злочин починио само шест дана након што је у Подорашцу код Коњица убио трговца Суада Султанића и од тада се за њим интензивно трага.

Овај вишеструки убица подигао је полицију на ноге, а због чињенице да је још на слободи страх и зебња увукли су се у мјештане Сарајева и Коњица, гдје осумњичени има кућу. Гачић је већ одлежао двадесетогодишњу казну због убиства мајке Сифете и ратног саборца из одреда “Ел муџахид” Исмета Гунића.

Ради се о опасном бјегунцу који је наоружан и који је проглашен за психички нестабилну особу. Директор Казнено-поправног завода Бихаћ Едхам Велаџић, прије него је Гачић изашао из затвора у јулу 2017. године, упозорио је надлежне да би тај осуђеник могао да почини нови злочин.

Незванично, Гачић је само два дана прије ликвидације полицајца Бегића примијећен на подручју Хаџића у улазу зграде недалеко од Суходола.

- Њега је једна жена видјела да је са себе скинуо и бацио крваву одјећу те се пресвукао. До доласка полиције њему се изгубио сваки траг - казао је извор близак истрази.

Поводом убиства полицајца Бегића одржана је ванредна конференција  сарајевске полиције и сарајевске кантоналне власти, а овај злочин дигао је све полицијске агенције у БиХ на ноге.

- На основу вјештачења доказа с мјеста убиства полицајца Бегића утврђено је да се ради о Едину Гачићу који је недавно починио убиство у Коњицу. У истрагу је, осим МУП-а КС, укључена Федерална управа полиције, МУП-ови Зеничко-добојског, Херцеговачко-неретванског и Средњобосанског кантона као и МУП Српске и ОБА - казао је комесар Управе полиције Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић.

Полиција за Гачићем трага у рејону Суходола и Тарчина, а потрага обухвата више насеља. У потрази учествује велики број полицајаца наоружан пушкама, а појачана је потрага и контроле на подручју Коњица. На располагање је стављен и хеликоптер МУП-а Српске. Незванично, Гачић користи више мобилних телефона са “3Г” мрежом да би пратио шта објављују интернет портали и тиме избјегавао полицијске патроле. Сумња се да има помагаче, те да се углавном крије по шумама и забаченим мјестима. До закључења овог броја “Гласа Српске” он јуче није био пронађен и ухапшен. Гачић је убилачки поход почео 6. августа 1998. када је усмртио бившег саборца из одреда “Ел муџахид” Исмета Гунића за што је 1999. добио 14 година робије у Кантоналном суду у Зеници. По изласку на допуст у августу 2002. године убио је мајку Сифету па је у фебруару 2003. због оба злочина у Кантоналном суду у Бихаћу осуђен на 20 година робије с које је изашао 2017. По изласку из затвора боравио је и неколико мјесеци у Бањалуци гдје продао своју имовину. Одреду “Ел муџахид” приступио је у септембру 1995.

Сједница

Поводом убиства полицајца Махира Бегића одржана је и хитна сједница Владе Кантона Сарајево. Премијер Кантона Сарајево Един Форто казао је да је на слободи човјек који је луд и да ће Влада дати сву неопходну помоћ да се он ухвати.

- Позивамо грађане да ако нешто сазнају о осумњиченом, то јаве полицији. За информацију која доведе до хапшења биће расписана награда - казао је Форто. Министар унутрашњих послова КС Адмир Катица истакао је да је полиција појачала присуство на терену, посебно у близини јавних мјеста те школа и вртића. Јуче је одржана и ванредна сједница Федералне управе полиције којој је присуствовао министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара и представници ОБА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана